Hlavní obsah

Tusk: Brexit je koncem britského impéria

DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Po odchodu z Evropské unie se Británie stane druhořadou mocností. V noci na čtvrtek to řekl šéf Evropské rady Donald Tusk, který se přitom odvolal na mínění politiků z různých částí světa. Citoval i svého britského přítele, podle nějž je brexit skutečným koncem někdejší britské říše.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Velká Británie se podle Donalda Tuska stane po odchodu z EU druhořadou mocností

Článek

„Slyšel jsem to v Indii, na Novém Zélandu, v Austrálii, Kanadě i v Jihoafrické republice: po odchodu (z EU) se Spojené království stane outsiderem, druhořadým hráčem, zatímco hlavní bojiště obsadí Čína, USA a Unie,“ prohlásil Tusk. Země, na které se odvolával, jsou bývalé britské kolonie.

Spor o eurokomisaře

„Opakovaně jsem od příznivců brexitu slyšel, že chtějí opustit Evropskou unii, aby učinili Spojené království opět globálním. Věří přitom, že jen samotní mohou být vskutku velcí. Skutečnost je ale přesně opačná. Jen jako součást sjednocené Evropy může hrát Spojené království globální roli. A svět to ví,“ řekl Tusk při přednášce na škole College of Europe v belgických Bruggách.

Pak šéf Evropské rady, který ve své funkci končí 1. prosince, dodal: „Jeden můj anglický přítel má asi pravdu, když melancholicky říká, že brexit je skutečný konec britského impéria.“

Na bílém koni se Tusk domů nevrátí

Zahraniční

Před nadcházejícími volbami v Británii Tusk povzbuzoval odpůrce brexitu: „Lze to ještě změnit? Věci se stanou nezvratnými, až když si to lidé začnou myslet. Nevzdávejte se. V tomto zápase se už hraje v prodloužení, snad dojde i na penalty.“

Londýn neohlásí svého kandidáta na britský post v Evropské komisi, a to až do parlamentních voleb, jež jsou vypsány na 12. prosince. Nejmenovaný britský činitel podle agentury DPA sdělil, že to vláda ve středu večer oznámila příští šéfce Komise Ursule von der Leyenové.

Britské říše se zhroutila ve čtyřicátých, padesátých a šedesátých letech 20. století.
Za formální konec této říše bývá považováno až předání Hongkongu Číně v roce 1997.
Británie ještě vlastní 14 zámořských teritorií, tři z nich jsou neobydlená.
Před sto lety podléhala Londýnu čtvrtina světa.
V britském impériu žila tenkrát téměř čtvrtina lidstva.

Evropská komise kvůli tomu zahájila včera proti Británii řízení. Londýn dostal lhůtu na reakci do pátku 22. listopadu.

Britskou účastí v Komisi podmínily vlády zemí Unie nedávno schválený odklad brexitu do konce ledna. Britové se ale odvolávají na své postupy kolem parlamentních voleb, podle nichž by vláda neměla v předvolebním období předkládat kandidáty na vysoké mezinárodní posty.

Tusk se tvrdě pustil do Johnsona: Neví, co chce

Evropa

Začátek funkčního období nové Komise je naplánován na 1. prosince. Podle Politica může současný britský postoj vést k dalšímu odkladu jejího nástupu, který měl původně proběhnout už začátkem listopadu. Podle AFP obdržela ale von der Leyenová právní stanovisko, podle něhož neobsazený britský post nebrání členům nové Komise v převzetí jejich funkcí.

„Právě to uděláme“

Nigel Farage, šéf britské Strany pro brexit, včera odmítl výzvy, aby stáhl své kandidáty z obvodů, kde dominují labouristé či liberálové, jako to udělal v případě konzervativců. „Budeme bojovat o 300 křesel a právě to uděláme,“ řekl podle deníku The Guardian.

Touto cestou chce prý zajistit kontrolu nad jednáním budoucí vlády Borise Johnsona. „Brexit není věc pro Borise,“ poznamenal s tím, že premiér podporuje brexit jen proto, aby vyhrál volby. „Je pravděpodobné, že konzervativní většina bude malá,“ dodal Farage. Pak by jeho poslanci hráli roli jazýčku na vahách a mohli by vyšachovat zastánce bližších kontaktů s Unií uvnitř konzervativní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám