Hlavní obsah

Turci nechali odplout ruskou loď s ukrajinským obilím, Kyjev zuří

Kyjev

Ankara umožnila odplout zadržené ruské lodi Žibek Žoly s ukrajinským obilím z tureckého přístavu Karasu. Ukrajina to označila za „nepřijatelnou situaci“ a ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo tureckého velvyslance.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Loď Žibek Žoly, na stěžni je vidět ruská vlajka.

Článek

„Litujeme, že ruské lodi Žibek Žoly, která byla plná ukradeného ukrajinského obilí, bylo umožněno opustit přístav Karasu navzdory důkazům o trestné činnosti předloženým tureckým úřadům,“ uvedl na Twitteru mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

„Turecký velvyslanec v Kyjevě byl předvolán ukrajinským ministerstvem zahraničí, aby objasnil tuto neakceptovatelnou situaci,“ dodal Nikolenko. V prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí stojí, že turecké úřady „ignorovaly výzvu ukrajinské strany a propustily loď večer 6. července”.

Turecké úřady umožnily ve středu večer lodi odplout a ve čtvrtek už vplula do ruských výsostných vod, uvedla agentura AFP.

Loď s ukradeným obilím 

Kyjev minulý týden oznámil, že turečtí celníci loď Žibek Žoly plující pod ruskou vlajkou zadrželi poté, co je o to požádala Ukrajina. Plavidlo, které vyplulo z Berďansku 30. června, mělo údajně převážet 7000 tun ukrajinského obilí z přístavu Berďansk.

Z okupovaného přístavu Berďansk vyplula ruská loď se „znárodněným“ ukrajinským obilím

Evropa

Rusko popřelo, že by loď byla zadržena, podle nich se „podrobila standardním procedurám“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov k případu podotkl: „Loď skutečně pluje pod ruskou vlajkou, ale myslím, že patří Kazachstánu a náklad se převáží na základě kontraktu mezi Estonskem a Tureckem.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že se zmocnilo půl milionu tun obilí a snaží se ho prodat. Podle ukrajinského velvyslance v Ankaře Vasyla Bodnara koupilo obilí z okupovaných částí Ukrajiny několik zemí včetně Turecka.

Satelitní záběry potvrzují krádež ukrajinského obilí a pokles osetých ploch

Evropa

Turecko a OSN se snaží s Ruskem domluvit podmínky, za nichž by Ukrajina mohla vyvážet obilí navzdory blokádě svých přístavů. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dodal, že se nepřidá ke sboru těch, kteří říkají, že dohody bude dosaženo příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám