Hlavní obsah

Subvarianta koronaviru kentaur se šíří hrozivě rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nová subvarianta koronaviru SARS-CoV-2 označovaná jako BA.2.75 kentaur se šíří ještě rychleji než nyní nejrozšířenější extrémně nakažlivá varianta BA.5. Místy rychle vytlačuje i dosud dominantní variantu omikronu BA.2. Rozšířila se z Indie už do deseti zemí včetně USA, Kanady, Británie a Německa, uvedl list The Guardian.

Foto: Amit Dave, Reuters

V Indii měří pulsním oxymetrem člověku s podezřením na covid hladinu kyslíku v krvi.

Článek

Subvarinata BA.2.75 kentaur byla poprvé detekována v květnu v Indii. Evropské Středisko pro kontrolu a šíření nemocí (ECDC) ji 7. července zařadilo na seznam variant, které je potřeba sledovat. To se dělá u těch variant, které by mohly buď vyvolávat vážnější průběh, nebo by byly vysoce nakažlivé, zatím však pro to nejsou jasné důkazy.

Hlavní expertka Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumya Swaminathanová uvedla, že WHO bedlivě sleduje subvariantu BA.2.75, ale zatím není dost vzorků, aby se zjistilo, jak vážný vyvolává průběh.

Nebezpečné kombinace mutací

Virology ovšem znepokojily změny v RNA viru, kde se objevily další mutace. „Nejde ani tak o určité mutace, ale o jejich počet a jejich kombinace,“ řekl virolog Tom Peacock z Královské univerzity v Londýně, který už v listopadu 2021 jako první varoval před nebezpečím varianty omikron.

Nová subvarianta BA.5: Apokalypsa se nekoná, zní z USA

Koronavirus

„Je těžké určit dopad tolika mutací dohromady, ale dává to viru divokou kartu, kdy kombinace všech mutací může být horší než jednotlivé mutace,“ naznačil virolog. Podle něj je velké riziko, že se tato varianta rozšíří. „Rozhodně je to možný kandidát, který přijde po BA.5. Pokud neuspěje, je pravděpodobné, že bude následovat varianta této varianty,” upozornil Peacock.

Varoval, že i kdyby se kentaur nerozšířil po celém světě, už jeho šíření v Indii představuje velký problém pro tuto lidnatou zemi. „V Indii jasně roste, ale tam zase nemají tolik BA.5, takže pořád není moc jasné, jak se může prosadit proti ní,” poukazuje na konkurenční souboj jednotlivých variant viru.

Evoluce koronaviru pokračuje

Virolog z univerzity v Leedsu Stephen Griffin uvedl, že B.2.75 ukazuje, že koronavirus má schopnosti vytvořit variantu, která se dokáže prosadit i proti jiné, úspěšné linii koronaviru.

Varoval také, že kentaur ukazuje velké schopnosti měnit tu část RNA viru popisující hrotový S-protein, jímž se napojuje na napadenou buňku. Přitom většina vakcín detekuje koronavirus právě podle hrotového S-proteinu, a pokud se změní, má virus větší šanci se vyhnout imunitní reakci organismu podnícenou očkovací látkou.

Strach z vlny covidu? Riziko se rapidně snížilo a existuje účinná léčba, uklidňují odborníci

Koronavirus

„Loni byli mnozí přesvědčeni, že evoluční vrchol viru představuje delta, ale nástup omikronu a obrovský nárůst variability viru a jeho schopnosti unikat protilátkám je znamením, že jako populace nemůžeme používat opatření jako u chřipky, máme-li držet krok s evolucí viru (SARS-CoV-2),“ upozornil Griffin. Podle něj by měly plány pro boj s virem zahrnovat i opatření, která budou účinná bez ohledu na variantu viru. „To znamená vytvořit prostředí odolné proti infekci díky vylepšené ventilaci, filtraci a sterilizaci vzduchu v objektech a rozumné opakování testů a adekvátní doba izolace nakažených,” nastínil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám