Hlavní obsah

Nová subvarianta BA.5: Apokalypsa se nekoná, zní z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rychlé šíření koronavirové subvarianty BA.5 zhorší covidovou situaci ve Spojených státech, varuje Bílý dům. Nechystá se ale proti nové variantě bojovat restrikcemi z dob minulých, ale jen očkováním, testováním či léky. Uvádí se to ve strategii Bílého domu.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Článek

Bílý dům uvedl, že subvarianta BA.5 „má potenciál způsobit v následujících týdnech nárůst počtu infekcí“. Podle dosavadních poznatků se jeví jako nakažlivější než všechny předchozí podoby viru a vládní epidemiolog Anthony Fauci řekl, že zcela v bezpečí nejsou ani lidé, kteří prodělali nákazu původní verzí varianty omikron neboli BA.1.

Nová odnož varianty omikron se nezdá být spojena se závažnějším průběhem nákazy, pravděpodobně dokáže obcházet imunitu nabytou z infekce původní verze omikronu, tvrdí američtí vědci.

Žádná apokalypsa

„Nová varianta není apokalyptickou hrozbou. Zároveň ji ale nelze ignorovat,“ shrnul magazín The Atlantic.

V ČR přibylo 2031 potvrzených případů nákazy koronavirem, nejvíc od dubna

Domácí

Podobný vzkaz se snaží vyslat administrativa prezidenta Joea Bidena. Hned na úvod prohlášení o své aktuální protiepidemické strategii uvádí, že „téměř všem“ úmrtím spojeným s covidem-19 lze předejít za pomoci vakcín, existujících léků, testování a dalších zdravotnických nástrojů.

Vláda slibuje, že bude nadále podporovat snadný přístup k očkování nebo testování a také vydávat jasná doporučení ohledně nošení roušek a respirátorů.

Podle deníku The New York Times federální činitelé mimo jiné zvažují, že rozšíří pole kandidátů pro druhé přeočkování o lidi mladší 50 let. „Mimo tento bod plány nezní příliš odlišně od těch pro boj proti předchozím subvariantám omikronu,“ dodává list. Bílý dům například nezmiňuje povinné očkování nebo zakrývání dýchacích cest poté, co kroky Bidenovy administrativy v tomto směru významně narazily u soudů.

Strach z vlny covidu? Riziko se rapidně snížilo a existuje účinná léčba, uklidňují odborníci

Koronavirus

Kromě toho jsou opatření na ochranu veřejného zdraví především v rukách jednotlivých států, a ty zatím nová nařízení nezavádějí. Lidé v USA jsou přitom proti závažnému průběhu covidu-19 hůře chráněni než populace mnohých evropských zemí, neboť posilující dávku vakcíny tam dostalo asi 32 procent lidí. V České republice je to přibližně 40 procent, v západoevropských zemích více než 50 nebo i 60 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám