Hlavní obsah

Slovo má Putin, mluví Macron, Biden žasne

Na klimatickém videosummitu dostal slovo i francouzský prezident Emmanuel Mac­ron. Mluvil však jen pár okamžiků, když tu se podle deníku Die Welt ozval Antony Blinken, americký ministr zahraničí: „Děkuji, pane prezidente. Nyní předávám slovo prezidentovi Ruské federace, Jeho Excelenci Vladimiru Putinovi.“

Zmatky na klimatickém summitu: Slovo má Putin, mluví MacronVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nic se však nestalo. Putin se jen objevil na obří obrazovce. Vypadal trochu znuděně a nemluvil. Trvalo několik desítek sekund, než si i on všiml, že není něco v pořádku. Pak oslovil svého asistenta mimo obrazovku. Po minutě trapného ticha to zkusil Blinken znovu. „Pane prezidente?“ řekl do mikrofonu. Stále však nepřicházela odpověď.

USA chtějí do roku 2030 snížit emise o více než polovinu oproti roku 2005

Amerika

Na Blinkena se tou dobou už tázavě díval i prezident USA Joe Biden. Ministr zahraničí se pokusil vysvětlit incident tím, že v Moskvě zřejmě ještě pořád běží jiný projev: „Možná sleduje Macrona, protože teď byla Mac­ronova páska,“ řekl. Trvalo ještě další půlminutu, než ruský prezident konečně promluvil.

Technické potíže

„Měli jsme nějaké technické potíže,“ řekl po skončení jeho vystoupení Blinken. Okamžitě pak byl znovu odvysílán Macronův projev, a to v plné délce.

Technických potíží však bylo více. Jak vystoupení americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a také počátek Bidenova projevu provázela podle listu The Daily Mail hlasitá ozvěna. Teprve v průběhu vystoupení prezidenta USA se problém podařilo odstranit.

Biden chystá virtuální klimatický summit s 40 lídry. Zve i Putina a Si Ťin-pchinga

Svět

K situaci, kdy Macrona „odřízli“ a slovo dostal Putin, poznamenal Die Welt, že je ještě dobře, že se tak stalo za nynějšího prezidenta. Kdyby to prý bylo za Bidenova předchůdce Donalda Trumpa, určitě by se to vykládalo jako výraz Trumpovy blízkosti k Putinovi a jako další projev jeho pohrdání západními spojenci.

Deník také ironicky poznamenal, že u CNN, jež patřila k nejostřejším kritikům Trumpa a k největším zastáncům Bidena, nevyvolal čtvrteční trapas sebemenší pobouření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám