Hlavní obsah

Slovensko kvůli teroru změní ústavu. Opozice souhlasí, hotovo může být do týdne

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská vláda reaguje na zvýšené riziko teroru. Na pátečním mimořádném zasedání rozhodla, že předloží parlamentu návrhy zákonů i ústavy, které zvýší pravomoci bezpečnostních složek, zvýší tresty za osnování teroristických útoků nebo umožní uvalení prodloužené vazby bez udání důvodu. Příslušné právní materiály by měly být zákonodárcům předloženy ve zrychleném legislativním řízení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„To znamená, že celá sada návrhů by mohla být schválena v průběhu příštího týdne. Bezpečnost Slovenské republiky je prioritou vlády. Až po bezpečnosti a ochraně našich občanů přichází v úvahu jakákoli diskuse o postavení a nárocích migrantů,“ řekl premiér Fico.

Slovenský premiér Robert Fico vidí jasnou souvislost mezi migrací a hrozbami, které s sebou přináší terorismus.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Při migraci, kdy do Evropy přišly statisíce lidí bez kontroly a bez identifikace, je možné, že na území Evropy je velký počet bojovníků Islámského státu schopných spáchat podobné teroristické útoky. Jen slepý a hloupý může tvrdit, že neexistuje souvislost mezi migrací a terorismem,“ konstatoval dále slovenský premiér.

Žádné kvóty

Slovenský ministerský předseda po jednání vlády opěr odmítl myšlenku permanentních povinných kvót na přerozdělování migrantů.

„Vláda Slovenské republiky nebude na žádné úrovni souhlasit s tímto návrhem, protože se ukázalo, že kvóty jsou nesmyslné a dopadly fiaskem,“ řekl.

„Vítáme vyjádření politiků, kteří konečně začali mluvit o definitivní ochraně schengenských hranic a o jejich uzavření. O rozdělení migrantů na ekonomické, které je potřeba poslat pryč, a na ty, kteří potřebují reálnou pomoc,“ zdůraznil.

Opozice souhlasí

Kabinet navrhl novelu ústavy, podle níž by došlo k prodloužení lhůt při zadržování podezřelých z terorismu a při rozhodování soudů o návrhu na uvalení vazby ze současných pěti dní až na deset dnů.

„Vítám vyjádření některých opozičních představitelů, že jsou připraveni tento návrh podpořit,“ uvedl Fico. Pro ústavní změny vláda podporu opozice potřebuje, vyžadují souhlas alespoň třípětinové většiny všech poslanců.

Novelizace dalšího zákona umožní, že bude soud bez udání důvodu moci vzít do vazby člověka obviněného z trestného činu souvisejícího s terorismem.

Vláda také schválila opatření na lepší ochranu svědků. Kabinet navrhuje v případě trestného činu terorismu zvýšit pravomoci policie, Slovenské informační služby a vojenského zpravodajství. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám