Hlavní obsah

Německo a Rakousko žádají spravedlivé rozdělování běženců v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Bělehrad/Skopje

Německo a Rakousko žádají spravedlivé rozdělování běženců mezi členské státy Evropské unie a zlepšení ochrany vnějších hranic osmadvacítky. Novinářům to řekli německá kancléřka Angela Merkelová a její rakouský protějšek Werner Faymann, kteří spolu ve čtvrtek jednali v Berlíně. Srbsko a Makedonie mezitím začaly povolovat přechod přes svoje území jen uprchlíkům ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

"Téma uprchlíků nemá řešení na německo-rakouské hranici, ať už jde o omezení jejich počtu, o zajištění pořádku, nebo o legalizaci jejich pobytu. Musí se to dít na vnější hranici Evropské unie," prohlásila Merkelová. Vyzvala proto k urychlenému vybudování evropských registračních středisek, takzvaných hotspotů, v Řecku a v Itálii.

"Tyto hotspoty musí být kromě registračních center také místem pro spravedlivé rozdělování běženců v Evropě a musí být možnost posílat z nich do zemí jejich původu ty, kdo nemají nárok na azyl," řekla kancléřka. S Rakouskem prý úzce spolupracuje na tom, aby se podařilo vytvořit trvalý mechanismus rozdělování běženců v EU.

Jednoduchá řešení neexistují

Podle Faymanna je evropská spolupráce jediná možná odpověď na uprchlickou krizi. "Stále se ozývá volání po nějakých jednoduchých řešeních, která bychom měli uplatnit na naší hranici. Žádná jednoduchá rozhodnutí, která by byla udržitelná a čestná, ale neexistují," řekl rakouský kancléř.

Merkelová a Faymann také vyzvali k posílení evropské agentury Frontex, aby mohla lépe zajišťovat bezpečnost vnější hranice EU. Podle nich je rovněž nutná spolupráce s Tureckem, přes jehož území v současnosti přichází na území Unie nejvíce uprchlíků.

Pouštějí jen syrské, afghánské a irácké migranty

Srbsko a Makedonie mezitím začaly povolovat přechod přes svoje území jen uprchlíkům ze Sýrie, z Afghánistánu a Iráku. Všichni ostatní migranti jsou od srbských a makedonských hranic vraceni zpět. Podle agentury Reuters o tom informoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a následně to potvrdila srbská vláda.

Podobné opatření už začalo uplatňovat také Slovinsko a ekonomické migranty na své území nepouští ani Chorvatsko.

Reklama

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám