Hlavní obsah

Slovenská vláda se postupně rozpadá, rezignovala další ministryně

Bratislava

Slovenská vláda se rok od nástupu do úřadu postupně rozpadá. Prezidentka Zuzana Čaputová v úterý dopoledne přijala demisi vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka. Byl to už třetí člen vlády premiéra Igora Matoviče, který odešel z funkce. Odpoledne ohlásila svou demisi ministryně spravedlnosti Mária Kolíková.

Foto: Profimedia.cz

Mária Kolíková

Článek

Kolíková, která se rovněž vymezovala vůči premiérovi. Už dříve řekla, že členkou kabinetu pod vedením Matoviče nezůstane. Kolíková je místopředsedkyní nejmenší vládní strany Za lidi.

Matovič o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků. Jedním z nich byla i demise Sulíka, se kterým je premiér v dlouhodobém vzájemném sporu v souvislosti s koronavirovou krizí. SaS ale už odmítla další požadavek Matoviče, aby se vzdala vedení jednoho ze tří ministerstev.

Matovič je neschopný, prohlásil ministr hospodářství Sulík a podal demisi

Evropa

Premiér, jehož odchod z čela vlády si podle sondáže přejí více než čtyři pětiny Slováků, v souvislosti se svou případnou demisí hovořil také právě o rezignaci Kolíkové.

Pokud by Matovič podal demisi, znamenalo by to podle slovenské ústavy pád celé vlády. Čtyřčlenná koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, by se následně mohla dohodnout na vytvoření nového kabinetu. V něm by Matovič podle dostupných informací chtěl zastávat nově vytvořenou pozici vicepremiéra pro boj s korupcí, což před loňskými volbami patřilo k hlavní agendě jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Sulík se ale postavil proti vytváření nového postu ve vládě.

Otřes vlády na Slovensku. Matovič je připraven odstoupit

Evropa

Šéf parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár řekl, že vládní krizi je třeba vyřešit v průběhu jednoho týdne, v opačném případě hnutí Jsme rodina odejde z koalice. Ta vznikla po volbách konaných v únoru roku 2020, po kterých po předchozím dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté expremiéra (Směr-SD) Roberta Fica.

V nynější vládní krizi už odstoupil ministr zdravotnictví Marek Krajčí z OLaNO. Následně rezignoval ministr sociálních věcí z hnutí Jsme rodina Milan Krajniak. Jejich nástupci zatím nebyli jmenováni, zmíněná ministerstva dočasně řídí jiní členové vlády. Ministerstvo hospodářství po Sulíkově demisi prozatím povede ministr dopravy Andrej Doležal, který je již také zastupujícím ministrem sociálních věcí.

Vládní krize propukla na Slovensku před několika týdny. Rozbuškou byl tajný dovoz ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko. Už delší dobu však byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a Sulíkem. „Pro uklidnění situace v průběhu jednání vlády považujeme za absolutně nevyhnutelný odchod ministra (hospodářství) Richarda Sulíka z vlády,“ řekl Matovič v nedělním prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám