Hlavní obsah

Otřes vlády na Slovensku. Matovič je připraven odstoupit

– Bratislava • Aktualizováno

Slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO) je připraven odstoupit, vládu chce ale zachovat. Svou rezignaci podmínil splněním několika požadavků zbylými koaličními stranami, včetně personálních.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Pro uklidnění situace v průběhu jednání vlády považujeme za absolutně nevyhnutelný odchod ministra (hospodářství) Richarda Sulíka z vlády,“ řekl Matovič v nedělním prohlášení.

„Pokud koaliční partneři splní závazky, které veřejně deklarovali, jsem ochoten odstoupit z pozice předsedy vlády Slovenské republiky a působit v ní jako její člen,“ dodal Matovič.

Podle strany SaS Richarda Sulíka nadále platí, že pokud nedojde do středy 24. března k dohodě, tři ministři zastupující tuto stranu ve vládě podají demisi a strana odchází z vlády.

SaS ocenila Matovičovu ochotu odstoupit z postu předsedy vlády, což podle strany otevírá možnost k dalšímu jednání. „Nebudeme však souhlasit s návrhy, jejichž hlavním motivem je osobní msta premiéra,“ uvedla strana SaS ve svém prohlášení. „Všichni už dlouhé měsíce vidí, že Igor Matovič není způsobilý vést vládu, proto žádáme její rekonstrukci na půdorysu dnešní koalice, která je definována v koaliční smlouvě,“ uvedla vládní strana.

Celá vláda by nepadla

Podle slovenské ústavy znamená demise premiéra pád vlády, ovšem z Matovičova vyjádření vyplývá, že by stávající čtyřčlenná koalice měla pokračovat. OLaNO požaduje přerozdělení míst ve vládě striktně na základě výsledků parlamentních voleb v roce 2020. „To znamená, že strana Svoboda a Solidarita se vzdá jednoho ministerstva, které jí hnutí OLaNO přepustilo na svůj úkor,“ zdůraznil Matovič.

Slovenská vláda se drolí. Matovič se po schůzce s Čaputovou vyhnul novinářům

Evropa

Premiér také vnímá pozitivně nabídku ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové (strana Za lidi), že odejde z vlády. „Tuto nabídku přijímáme,“ dodal předseda vlády.

Nejsilnější vládní strana rovněž přijímá nabídku Juraje Šeligy (Za lidi) na odchod z postu místopředsedy parlamentu.

Matovič řekl, že OLaNO staví budoucnost Slovenska a další působení demokratické vlády nad místo jednotlivce ve vládě. Opakovaně zdůraznil, že jeho hnutí nechce návrat mafie.

Takhle se fungovat nedá. Slovenská vládní SaS chce odchod Matoviče

Zahraniční

Koaliční krize propukla na Slovensku před několika týdny. Rozbuškou byl tajný dovoz ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko. Už delší dobu však byly zřejmé rozpory mezi premiérem a ministrem hospodářství Sulíkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám