Hlavní obsah

Školáci v rouškách rodičům ve Francii nevadí. Povinné očkování i testy ano

Novinky, Marie Sýkorová (od naší spolupracovnice)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Opět nasadit roušku musí od tohoto týdne děti ve všech základních školách ve Francii. Nařízení platí v uzavřených prostorách škol pro žáky od šesti let, a to i během výuky. Vláda tak reaguje na pátou vlnu pandemie a zhoršující se situaci v zemi. Chce tak předejít rychlému šíření nemoci i kompletnímu uzavření škol.

BEZ KOMENTÁŘE: ŠkolaVideo: Marie Sýkorová, Novinky

 
Článek

Před základní školou v 19. pařížském obvodu se moc rozestupy neudržují. Před vstupem do budovy ale musí všechny děti nasadit roušku. „Mé dceři rouška nevadí. Dokonce si ji nechává, i když už nemusí,” říká třicátnice Sarah a vyprovází svou osmiletou Ghinu.

Podobně jako ona musí s roušku do školy i všechny děti od šesti let, a to, na rozdíl od Česka, i během výuky, když sedí v lavicích. Odložit je mohou jen při pobytu venku nebo na tělocvik.

Pokud si vzpomínám, v naší škole se ze slin testovalo jednou, na konci loňského roku. Od té doby ale vůbec.
France, matka školačky

A to i stejně starý Thibault v obci Rueil Malmaison, západně od Paříže. „U nás ji děti ve školách nesundaly vlastně nikdy. Region Ile de France a Paříž jsou neustále v oranžové zóně a to už od loňského podzimu,” vysvětluje France, maminka malého Thibaulta. To až teď francouzská vláda nařízení rozšířila na celou Francii. „Snáší to velmi dobře, nikdy si nestěžoval!”

Čtyři stupně

Francie rozlišuje čtyři stupně bezpečnostních opatření.

Oranžový je druhý a znamená, že všichni žáci (od prvního stupně), studenti (na středních a vysokých školách) musí v budovách nasadit roušku. A pravidlo platí i pro všechny vyučující a personál. Kromě roušek se mají udržovat i přísnější hygienická opatření, dezinfikování prostor, čištění pomůcek a hlavně větrání. „To máte ale těžké, začíná být zima a třídy se větrají méně,” popisuje Sarah.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Jen s rouškou je možný vstup do škol ve Francii. Školáci ji nesundají ani při výuce.

Při hodinách tělocviku mohou děti roušku odložit, i když se ve školách snaží omezit kontaktní sporty. „Nejde ale jednoduše zabránit kontaktu úplně,” říká France. A to hlavně o přestávkách. „To se shlukují, pošťuchují a učitelé s nimi mají plné ruce práce,” popisuje matka Sarah.

A nelehké to mají i s žáky staršími. „Moje druhá dcera studuje na collège (druhý stupeň základní školy). Rouška je povinná. Jak to ale jde, hned si jí se spolužáky stahují.”

Druhý stupeň základních škol ve Francii přitom navštěvují děti přibližně od 12 let. A takoví se už mohou nechat i očkovat. „Mí dva starší synové už očkování mají. Myslím, že jsou na to dostatečně velcí,” říká France. U mladších dětí si tak jistá ale není.

Častěji testovat

Názory na očkování dětí se ve Francii různí. Matka France by rozhodně byla proti povinnému očkování pro děti.

Proti šíření nemoci by mohly pomoci i testy. Francouzské ministerstvo školství přitom přislíbilo navýšení testování na základních školách, to se však nakonec ve větší míře nestalo. „Pokud si vzpomínám, v naší škole se ze slin testovalo jednou, na konci loňského roku. Od té doby ale vůbec,” vzpomíná France.

Nařízení o povinnosti roušek se navíc nelíbí ani školským odborům (Snuipp-FSU). Podle nich by se vláda měla spíš zaměřit právě na testování a na kampaň. Důležité je přesvědčování rodičů o pravidelném testování jejich dětí. Rodiče totiž mnohdy nedávají svolení k tomu, aby se jejich potomci mohli testovat ve školách. A v tom vidí odboráři hlavní problém.

Už žádný télétravail!

Proti rouškách nicméně rodiče spíš neprotestují. Je to podle nich jedno z prvních opatření, jak ve Francii zamezit úplnému uzavření škol. „Rouška je jediným možným způsobem, jak se mohou děti alespoň trochu chránit,” říká matka Sarah

„Nemůžu říct, že jsou všichni pro, ale mezi rodiči nevím konkrétně o nikom, kdo by vyloženě protestoval. Spíš to vidí realisticky jako jediné udržitelné řešení,” vysvětluje France. Francouzská vláda razí strategii, že školy musí zůstat zpřístupněny. Takzvaný télétravail (práci z domu) si rodiče nemohou dovolit a Francie už vlastně taky ne.

Povinně, ale bez příspěvku

Ne všem se ale povinnost roušek líbí. Rodiče si mnohdy stěžují nejen na „yoyo efekt” a neustálé změny vládních nařízení, které se mohou podepsat i na psychice dětí. Roušky jsou ale v neposlední řadě i zásahem do rodinného rozpočtu, byť ve Francii stačí levnější chirurgická rouška, nebo i podomácku vyrobená, látková varianta. „Myslím, že u nás v Rueil spíš státní školy šetří a na roušky rodičům nepřispívají,” říká France, „a chápu, že je to pro některé rodiče prekérní.”

Jistou úlevou pro rodiče by tak mohla být nedávno zveřejněná studie francouzských vědců z Grenoblu (Centre d'investigation clinique - CHU Grenoble). Podle ní lze chirurgickou roušku klidně až desetkrát vyprat v pračce, aniž by ztratila svou účinnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám