Hlavní obsah

Rusové vyzkoušeli na Ukrajině odstřelovačskou pušku s extrémním dostřelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské speciální jednotky v bojích na Ukrajině poprvé použily velkorážní odstřelovačskou pušku Sumrak (Soumrak) ráže 10,36 mm, která má nejdelší dostřel na světě, uvedla ve čtvrtek ruská státní agentura TASS. Upozornila i na problém velké váhy a potíže s dodávkami speciálních nábojů pro zbraň vyráběnou kusově. Ministerstvo obrany TASSu oficiálně použití pušky u Charkova a Kyjeva nepotvrdilo.

Foto: Lobaev Arms

Puška SVLK-14S

Článek

„Ruské speciální jednotky začaly poprvé v oblasti vojenské operace na Ukrajině používat dalekonosnou pušku SVLK-14S,” řekl TASSu nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

„Konkrétně ji použili odstřelovači u Charkova a Kyjeva, ale nepoužili ji často, protože se terén ne vždy hodil ke střelbě na velké vzdálenosti,” dodal zdroj.

Výhoda Sumraku podle něj tkví v kombinaci výkonných nábojů velké ráže a vysoké přesnosti při střelbě na velké vzdálenosti. Za to samozřejmě bylo nutné zaplatit.

„Jednak je (puška) o dost těžší ve srovnání s ASVK (tedy standardní odstřelovačskou puškou ruské armády), patrony jsou drahé a je těžké je získat zejména v podmínkách bojů,“ uvedl zdroj.

V běžném obchodě stojí jeden náboj mezi devíti a čtrnácti dolary (215 - 335 Kč).

Kompatibilita zbraní ze Západu je pro Ukrajince problém

Evropa

Zbraň používá v USA vyvinuté náboje 408 Cheytac (Cheyenne Tactical) ráže 10,36 milimetru, které jsou dlouhé 77 milimetrů. Jsou kompromisem mezi puškovou ráží 7,65 a nábojem do velkorážného kulometu 12,7 mm.

Účinný dostřel činí 2,5 km, protože úsťová rychlost dosahuje 900 m/s. V roce 2017 s ní byl zasažen terč ve vzdálenosti 4210 metrů.

K tomu uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, že to není reálný dostřel. Jde o parametr, který má prý jen ohromit veřejnost.

Svými parametry Lobajevova odstřelovačská velkorážná puška SVLK-14S, kterou vyvinula soukromá firma Lobaev Arms v roce 2012, překonává západní zbraně.

Puška ovšem váží 9,6 kilogramu, i když nemá zásobník. Má rám z leteckého hliníku přecházející v zesílenou pažbu z kevlarových vláken.

Hlaveň je vyrobena ze speciálně legované nerezové oceli. Speciálně tvarovaná úsťová brzda snižuje zpětný ráz na únosnou míru.

Kyjev velebí HIMARS, klíčem je taktika

Válka na Ukrajině

Kvůli použitému materiálu a složité konstrukci je puška velmi drahá.

„Tato zbraň se vyrábí po kuse jako ferrari anebo porsche pro lidi, kteří oceňují vysoce přesné zbraně. Stejně jako pro profesionální snipery, kteří je používají při střelbě na velké vzdálenosti,” uvedl před několika lety hlavní inženýr Jurij Siničkin na webu anthonyfireamrewarehouse.

Vzhledem k tomu, že Lobajevova firma je soukromá a malá, může ročně vyrábět jen několik desítek kusů zbraní. Nedá se tak předpokládat, že by se masově rozšířila. Není vyráběna pro každodenní boj.

Mikulecký dodal, že to je spíše materiálová zbraň, která umožňuje zasáhnout proti lehce pancéřovaným vozidlům.

Reklama

Výběr článků

Načítám