Hlavní obsah

Kyjev velebí HIMARS, klíčem je taktika

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že americké salvové raketomety HIMARS již několik dní po sobě působí vážné škody ruské vojenské infrastruktuře. S jejich pomocí byly údajně zničeny muniční sklady i vojenská velitelství.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják u raketového systému HIMARS

Článek

Web listu Strana.ua popsal, jak je Kyjev používá, aby dosáhl maximálního účinku a aby mu americké raketomety posloužily rovněž jako svého druhu psychologická zbraň.

Naše blogosféra se na to chytá a začíná vyvolávat paniku
Alexej Leonkov, ruský vojenský expert

Klíčem je podle ukrajinského listu spojení s nasazením jiných raketových systémů. Nejdříve tedy přicházejí ke slovu salvové raketomety sovětské výroby či jejich ukrajinské modifikace jako Vilcha-M (upravený BM-30 Směrč) nebo balistické rakety Točka-U sovětského původu.

Ruský systém protivzdušné obrany se na ně zaměří a použije munici na zničení těchto raket. Poté doletí vysoce přesné střely HIMARS a zasáhnou cíl. Tímto způsobem lze zajistit vysoký podíl úspěšných zásahů z amerických raketometů.

Úspěch nového způsobu boje

Podle Kyjeva byl HIMARS použit jihu země proti Nové Kachovce. Ukrajinci tam ve středu ohlásili úspěšný úder na muniční sklad. Naopak ruská strana podle agentury RIA Novosti prohlašovala, že ukrajinské rakety směřovaly na civilní zástavbu.

50 střel, 50 zásahů. HIMARS je přesný, Rusové se zlobí

Evropa

Po ukrajinském útoku na Luhansk řekl mluvčí milice luhanských separatistů Andrej Maročko ruské agentuře RIA Novosti, že protivník udeřil na střed města a na jeho protivzdušnou obranu zároveň. I při tomto úderu byly podle něj použity střely HIMARS.

Obránci se podle něj rozhodli sestřelit rakety letící nad město, takže ty mířící na vojenské cíle, hlavně systémy protivzdušné obrany nebylo možné zachytit. Rovněž takové rozdělení pozornosti obránců může přispět k úspěchu nové taktiky.

Ruská strana to podle RIA Novosti hodnotí tak, že Kyjev používá „teroristickou taktiku kombinovaných úderů“ na vojenské i na hůře hájitelné civilní cíle.

Psychologický dopad

Vojenský expert Alexej Leonkov, další, upozornil, že použití nové taktiky se neomezuje na HIMARS. Jak řekl RIA Novosti, opakovaně se stalo, že když ruští vyšetřovatelé dorazili na místo údajně úspěšných zásahů amerických raketometů, zjistili, že tam jsou jen součásti raket Točka-U a střel Vilcha-M a ne zbytky projektilů HIMARS.

Nicméně široká publicita této zbraně působí i na Rusko. Leonkov k tomu řekl: „Naše blogosféra, včetně hurápatriotických zdrojů, se na to chytá a začíná vyvolávat paniku, kritizovat naši protivzdušnou obranu a obranný průmysl za to, že se s tím údajně nedokážou vypořádat.“

Leonkov ujišťoval, že americké zbraně nemohou významněji ovlivnit průběh operací už vzhledem k jejich počtu. Ukrajinci jich zatím dostali osm, podle Rusů jich mají už jen šest. Další čtyři ale mají dostat a stejné rakety lze vypalovat i raketometů M270 a MARS na pásových podvozcích.

Rusko má problém, jeho obrana je proti HIMARS krátká

Válka na Ukrajině

Jedním z těchto „panikářů“ je bývalý velitel povstaleckých sil na Donbasu Igor Girkin/Strelkov, podle nějž tak Rusko za necelý týden utrpělo „velké ztráty na lidech i vybavení, když bylo zasaženo deset muničních skladů. Upozornil, že se rakety HIMARS nedaří sestřelovat navzdory tvrzením v opačném slova smyslu.

RIA Novosti citovala „informovaný zdroj“, podle nějž střely z raketometů HIMARS nejsou pro ruskou protivzdušnou obranu obtížným cílem a jsou pravidelně sestřelovány. Nijak to však nedoložil.

Stejný názor vyslovil i vojenský expert Vladislav Šurygin. „Proti HIMARS existují účinné prostředky v podobě ruských systémů protiraketové obrany, které úspěšně sestřelují i rakety Točka-U,“ řekl serveru listu Gazeta.ru.

Systém M142 HIMARS
Americký salvový raketomet, nasazen do bojů v Afghánistánu, Sýrii, Iráku a na Ukrajině.
Vyrábí jej firma Lockheed Martin, dodala jich již 540.
Mají ho USA, Kanada, Singapur, Finsko, SAE, Jordánsko, Polsko, Rumunsko a Ukrajina.
Cena odpalovacího zařízení včetně munice je 5,1 milionu dolarů.
Hmotnost komplexu včetně munice 16 250 kg, posádku tvoří tři muži.
Maximální rychlost na silnici činí 85 km/h.
Účinný dostřel může být v závislosti na použitých raketách 45 a 70 km.
Zdroj: armyrecognition.com

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek obvinilo Spojené státy, že poskytly Kyjevu nejen rakety HIMARS, ale i zpravodajské údaje a instruktory, kteří pomáhají s útoky na obyvatele Donbasu.

Konflikt na Ukrajině vyprazdňuje americké sklady zbraní

Amerika

„Ukrajinské ozbrojené síly používají na celém území země raketomety HIMARS, které obdržely z USA, a činí tak za přímé pomoci Spojených států,“ řekla podle agentury TASS mluvčí ministerstva.

Nová munice prodlouží dostřel

Ukrajina očekává, že jí bude v brzké době poskytnuto větší množství raketové munice dlouhého doletu pro systémy HIMARS. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov doufá, že spojenci, zejména Spojené státy, pošlou rakety s dosahem až 300 kilometrů. Ty stávající dostřelí „jen” 80.

Reklama

Výběr článků

Načítám