Hlavní obsah

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská letadla podnikají ve válce denně 200 misí, uvedl v pátek podle serveru Defence One Pentagon. Je to asi dvacetkrát víc než podnikají ta ukrajinská. Většinou však Rusové útočí střelami s plochou dráhou letu, které odpalují zpoza hranic, což ukazuje obavy z ukrajinské protivzdušné obrany. Nemohou pak přímo podporovat vojáky na frontě.

Foto: Ukraine State Emergency Service, Reuters

Tryska motoru sestřeleného Suchoje Su-34 v Černihivu

Článek

„Střely s plochou dráhou letu můžete odpalovat z letadel z velké vzdálenosti. A pokud je cíl blízko, nepotřebujete vnikat do (nepřátelského) vzdušného prostoru,“ uvedl představitel Pentagonu podle televize ABC.

Ruské letectvo podle něj ukazuje „obecnou nechuť jít do rizika a opatrnost ve vzduchu“. Pokud ruská letadla nevstoupí do ukrajinského vzdušného prostoru, nehrozí jim nebezpečí sestřelení.

Sestřel ruského stroje na UkrajiněVideo: Twitter IgorGirkin

Odpalování podvěšených raket dlouhého doletu z letadel však znamená, že ruská letadla neposkytují přímou vzdušnou podporu vojákům na frontě označovanou jako CAS, která je při přímých střetech s nepřítelem potřeba.

Rusko sestřeluje další stíhačky prý už zničeného ukrajinského letectva

Evropa

Z taktiky je vidět, že se ruské vzdušné síly obávají rozšiřování ztrát, které už nad Ukrajinou utrpěly. Přišly i o několik nejmodernějších bombardérů Suchoj Su-34, kolik přesně letadel Moskva ztratila, ale není jasné. Ukrajinské tvrzení o 57 sestřelených strojích nelze potvrdit.

Ruské letectvo, jak podotkli už dříve experti, nemá specializované stroje, které umožňují poskytovat ochranu vlastním letadlům, jako jsou americké EA-18G Growlery, takže pro ně představují větší nebezpečí ukrajinské protiletadlové systémy.

Ty se navzdory úderům na radarové stanice nepodařilo okupantům vyřadit z provozu.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Ukrajinská PVO funguje

Ukrajina má stále mobilní systémy protivzdušné obrany (PVO) a využívá ruční protiletadlové řízené střely, uvedl představitel Pentagonu: „Přesunují je. Jsou velmi hbití, a to se ukázalo efektivní. A nemluvím jen o mobilních odpalovacích zařízeních. Mluvím také o nasazení ručních protiletadlových střel, způsobují, že si ruští piloti uvědomují, jaké mají (ukrajinská protiletadlová obrana) schopnosti.“

Kombinace obou typů PVO komplikuje ruským pilotům situaci. Kvůli nebezpečí ze strany klasických protiletadlových raket musejí létat nízko, aby snížili riziko odhalení radarem. U země se ale snáze stávají terči ručních protiletadlových střel.

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Evropa

Ukrajina má přes 50 letadel

Pentagon v pátek také poprvé uvedl, kolik letadel zbývá Ukrajině: „Mají 56 letuschopných plně operačních strojů, ale létají s nimi tak pět až deset hodin denně.“

To je zřejmě důvod, proč v pátek Rusové opět útočili na letiště na západě Ukrajiny u Ivano-Frankivsku a Lucku, který leží u polských hranic.

Bayraktar. Postrach pro ruskou techniku na Ukrajině

Evropa

Vzhledem k ruské převaze ve vzduchu a velkému množství ruských mobilních systémů Pancir, Buk a Tor na ukrajinské půdě, nemá podle něj nyní smysl dodávat Ukrajincům další letadla, což byla zřetelná snaha vysvětlit, proč USA zabránily dodání MiGů-29 z Polska na Ukrajinu.

„Dodat další letadla by pro vyřešení těchto problémů mělo jen malý smysl. Potřebují střely země-vzduch, ruční protiletadlové střely, protitankové střely, ruční zbraně a munici a potřebují drony, protože je používají s velkým účinkem. A na to se soustřeďujeme.“

Ukrajinci zničili tureckým dronem další ruský systém Buk

Evropa

Podle představitele Pentagonu měly ukrajinské drony „hrozné“ účinky na pohyb ruských pozemních sil. Navíc se dají používat i pro průzkum. „Jsou vycvičeni k jejich využití, umějí s nimi létat pod radarovým deštníkem Rusů,“ zdůraznil.

Ukrajina má turecké drony Bayraktar TB2 ve výzbroji už několik let. Ty jsou výrazně levnější než letadla, jeden stojí přes milion dolarů, a protože jsou bezpilotní, nehrozí zabití nebo zajetí posádky. Bayraktary létají po naprogramované trase, ale většinou se ovládají na dálku, jako americké predatory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám