Hlavní obsah

Rusko sestřeluje další stíhačky prý už zničeného ukrajinského letectva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští stíhači sestřelili v pondělí dva ukrajinské MiGy-29 a jeden Suchoj Su-27, uvedlo v úterý ruské ministerstvo obrany. Ukrajina možnou ztrátu nekomentovala, ale už samotné oznámení sestřelu tří ukrajinských bojových letadel ukazuje, že se Rusku nepodařilo eliminovat ukrajinské letectvo, i když Moskva tvrdí opak.

Foto: Reuters

Sestřelené letadlo v Kyjevě

Článek

Ruské ministerstvo obrany také oznámilo, že byly zničeny dva ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300 a tři mobilní systémy protivzdušné obrany Buk M-1. Tyto informace ukazují, že ruské útoky na ukrajinskou protivzdušnou obranu v prvních dvou dnech ofenzívy nebyly úplně úspěšné.

O sestřelech informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dva dny poté, co se objevily záběry sestřelených ruských letadel nad Ukrajinou. V sobotu tam měly ruské vzdušné síly přijít o deset strojů, přičemž většina těchto ztrát byla zdokumentována fotografiemi nebo videy.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Sestřel ruského stroje na UkrajiněVideo: Twitter IgorGirkin

Rusko už v pondělí uvedlo, že v neděli sestřelilo tři Suchoje Su-27, jeden bitevní Suchoj Su-25, dva bitevní vrtulníky Mi-24 a osm bezpilotních letadel včetně Turky dodaných Bayraktarů.

Článek na serveru Vojennoje dělo doplňoval nedatovaný záběr sestřelené stíhačky v digitální kamufláži.

Mluvčí Konašenkov v pondělí triumfálně oznámil: „Téměř veškeré bojeschopné letectvo kyjevského režimu by zničeno.“ Ve stejný den se přitom opět postavilo ruským vzdušným silám.

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Evropa

Konašenkov v pondělí také varoval, že Rusko ví o ukrajinských letounech, které přeletěly do sousedních zemí, jako je Rumunsko, a pokud z nich budou působit, bude to znamenat, že se tyto země zapojily do konfliktu.

Konašenkov v úterý také zveřejnil propagandistická čísla o zničené nepřátelské technice, má mezi nimi být 866 tanků a obrněných transportérů, 634 vojenských automobilů a 81 bezpilotních letadel. To by byla polovina všech ukrajinských bezpilotních letadel. Čísla ovšem nejsou nijak ověřitelná a obě strany zveličují ztráty protivníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám