Hlavní obsah

Rusko hrozí: Budou-li ve Švédsku a Finsku základny NATO, namíříme jaderné zbraně na Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Jestliže Švédsko a Finsko vstoupí do NATO, jak avizovaly, a Aliance na jejich území vybuduje vojenské základny, Rusko odpoví rozmístěním jaderných zbraní poblíž hranic evropských zemí, prohlásil komentátor ruské státní televize Rossija 1. Ta fakticky tlumočí stanoviska Kremlu, a lze ji tedy označit za oficiální zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Ruské strategické střely by se mohly objevit například v Kaliningradu, varoval místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Článek

„Když se ve Švédsku a Finsku objeví základny NATO, Rusko nebude mít na výběr. Nebude moci jednat jinak než neutralizovat nerovnost a novou hrozbu rozmístěním svých jaderných hlavic,“ zaznělo v komentáři Rossija 1 v živém vysílání.

„Jejich oficiálním důvodem (ke vstupu do NATO – pozn. red.) je strach. Oni se ale budou víc bát uvnitř,” dodal ruský komentátor.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv už před několika týdny prohlásil, že by případné rozšíření NATO o Švédsko a Finsko mohlo vést k rozmístění jaderných hlavic v Kaliningradu, tedy ruské exklávě v Evropě mezi Litvou a Polskem.

Švédská vládní sociálnědemokratická strana v neděli podpořila vstup země do NATO, již dříve se podobným způsobem vyjádřila i finská vláda. Obě severské země se k historickému kroku rozhodly po ruské invazi na Ukrajinu.

Finský prezident volal Putinovi. Podávám přihlášku do NATO kvůli vám, oznámil mu

Válka na Ukrajině

Právě možné rozšíření Severoatlantické aliance na východ, po zvažovaném pozvání a vstupu Ukrajiny bylo jedním z argumentů, kterým Moskva ospravedlňovala zahájení invaze na Ukrajinu, v níž pokračuje dodnes.

Děláte chybu, nesmíříme se s tím, zní z ruské diplomacie

Na změnu postoje dosud neutrálních severských zemí už reagoval i ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Byť tradičně umírněnější než komentátoři televize Rossija 1.

„Neměli by si dělat iluze, že se s tím jednoduše smíříme. Je to další vážná chyba s dalekosáhlými důsledky. Obecná úroveň vojenského napětí vzroste, předvídatelnost v této sféře se sníží. Je škoda, že zdravý rozum padá za oběť nějakému zdánlivému ujednání ohledně toho, co by se za této stále se vyvíjející situace mělo dělat,” řekl.

Rozhodnuto: Finsko podá přihlášku do NATO

Válka na Ukrajině

Finsko ani Švédko, které se k NATO nepřipojily ani v nejvypjatějších obdobích studené války, začaly dávat najevo svůj úmysl vstoupit do aliance po zahájení ruské invaze na Ukrajinu z konce února letošního roku. Záměr se v obou zemích těší podpoře veřejnosti. Finsko například sdílí s Ruskem asi 1300 kilometrů dlouhou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám