Hlavní obsah

Rusko dalo velmi tvrdou konečnou verzi nabídky. Zelenskyj je na rozcestí

Jednání o příměří mezi Ukrajinou a Ruskem jsou v kritickém bodě, napsal server Axios s odvoláním na izraelské představitele, kteří jednání mezi oběma zeměmi zprostředkovávají. Na veřejnost se totiž dostávají podrobnosti o jednání premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Pool New, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Paříži. Archivní foto.

Článek

Izraelští představitelé uvedli, že cítí, že v posledních 24 hodinách došlo na obou stranách ke změkčení pozic, přičemž Rusové sdělili, že chtějí pouze demilitarizovat region Donbas, a Zelenskyj řekl televizi ABC News, že zájem o vstup do NATO „vychladl“. Izraelští představitelé uvedli, že doufají, že to jsou známky toho, že by mohl být možný další pokrok směrem k diplomatickému řešení.

Pohledem Thomase Kulidakise: Šance na mír, Zelenského ústupek, Putinova volba a čínský faktor

Komentáře

List tvrdí, že Ukrajina a Rusko mezi sebou jednají přímo a tyto rozhovory jsou vážnější, než jak to prezentuje Západ. Kyjev se o informace z těchto jednání se Západem nedělí, protože nechce zmírňovat pocit naléhavosti situace, jaký ve světě panuje. Izraelský premiér Bennett podle zdrojů blízkých jednání nepředkládá Putinovi a Zelenskému žádný plán ani rámec, pouze předává zprávy mezi oběma vůdci.

Rusko přišlo v sobotu s návrhem, že se Zelenskyj vzdá Donbasu a oficiálně uzná  proruské disidenty. Dále má slíbit, že Ukrajina nevstoupí do NATO, přistoupí na zredukování armády a vyhlásí neutralitu. Pokud tento návrh, „který je velmi tvrdý“, jak píše server Axios, Zelenskyj přijme, zachová suverenitu Ukrajiny a zastaví válku. V opačném případě riskuje vážnou eskalaci ruského útoku, který by mohl skončit katastrofou pro něj i pro Ukrajinu, píše server.

Rusko obvinilo USA z přípravy biologické války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Vysoký izraelský představitel řekl, že Volodymyr Zelenskyj je na rozcestí a musí si vybrat ze dvou možností. Rusko dalo „konečnou“ verzi nabídky na ukončení současné krize a Zelenskyj se má vyjádřit, zda ji přijme, nebo odmítne.

V případě odmítnutí zemřou tisíce, možná desítky tisíc Ukrajinců a je možné, že Ukrajina ztratí nezávislost.

Izraelští představitelé se obávají, že když rozhovory selžou, válka vstoupí do nové a násilnější fáze. „Putinův návrh bude stažen ze stolu a návrat k jednání nebude možný,“ píše server.

Nabídka je podle zdrojů horší než ta, již mohl Zelenskyj mít před invazí, ale „názorové rozpory obou stran nejsou velké“. Putin podle listu Jerusalem Post nařídil armádě zastavit operaci a dodržet příměří, zatímco čeká na Zelenského rozhodnutí.

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Evropa

Ukrajinci znají přesné požadavky Moskvy a vědí, že v příštích dnech je čeká zásadní rozhodnutí. Na Ukrajinu nikdo nenaléhá, rozhodnout se musí Zelenskyj, píše Jerusalem Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám