Hlavní obsah

Rusko obvinilo USA z přípravy biologické války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko dále zvedá kartu údajného vývoje biologických zbraní na Ukrajině pod záštitou USA. Ve čtvrtek o této hrozbě hovořila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Že se na Ukrajině zkoumali původci moru, brucelózy, sněti slezinné a jejich vzorky byly zničeny, oznámil tento týden náčelník protiradiační a protichemické ochrany ruské armády Igor Kirilov, pod jehož odbor RChB patří i biologické zbraně.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

Zacharovová uvedla, že USA vytvářely v postsovětských zemích laboratoře, které měly ohrožovat Rusko. Moskva podle ní chtěla s USA spolupracovat, ale Washington to odmítal.

„Byli jsme připraveni vyslat specialisty a delegace, které by tvořili zástupci různých odborů. Všechno (však) bylo utajované. Z jejich strany nedošlo k žádné spolupráci,“ řekla Zacharovová.

K laboratořím uvedla, že se zaměřovaly na vývoj biologických hrozeb.

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Evropa

„Nebyly zaměřené na vývoj odpovědí na nové výzvy a hrozby, ale k vytváření nových výzev a hrozeb pro naši zemi a naši populaci,” burcovala Zacharovová, aniž by ke svému tvrzení uvedla důkazy.

„Pokud se to nyní neukončí, bude všechno nekontrolované a bude to podřízeno čistě extremistickým silám,” doplnila.

Na Ukrajině se nedělo nic nezákonného

Kirillov v pondělí uvedl pro agenturu RIA Novosti, že na Ukrajině působily biologické laboratoře.

Podle něj část laboratoří dostávala úkoly od úřadu amerického ministerstva obrany pro snížení vojenských hrozeb a na plnění zadání se měla podílet americká společnost Black and Veatch pracující také pro Pentagon.

Podle Kirillova byl výzkum zaměřen na monitorování biologické situace, sběr vzorků nebezpečných mikroorganismů a jejich převoz do USA k dalšímu zkoumání a také prý výzkum možných látek pro biologické zbraně, které se jsou specifické pro daný region, mají v něm přirozená ohniska výskytu, i jejich způsoby přenosu na člověka.

USA přesunuly dvě baterie protiraketového systému Patriot do Polska

Válka na Ukrajině

Ani z jeho sdělení ale neplyne, že se na Ukrajině dálo cokoli nezákonného, protože monitorování situace a ohnisek přirozeného výskytu moru nebo brucelózy je naprosto běžné.

Ani na předání vzorků do USA není nic podivného, protože při boji s těmito nemocemi je potřeba znát rozdíly jednotlivých kmenů a po biologických zbraních se často dívají teroristé.

Zkoumat se měl mor a tularémie

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prohlásil: „Od zaměstnanců ukrajinských biolaboratoří jsme získali dokumentaci o rozsáhlé nouzové likvidaci zvláště nebezpečných patogenů - původců moru, sněti slezinné, tularémie, cholery a dalších smrtelných nemocí.“

K ničení vzorků mělo dojít 24. února po zahájení ruské invaze. I to je logický krok, aby ve válce neunikly bakterie do vzduchu.

Rusové rozstříleli jadernou laboratoř v Charkově

Válka na Ukrajině

Podle Konašenkova ale tyto dokumenty potvrzují, že v ukrajinských biolaboratořích probíhal v bezprostřední blízkosti Ruska vývoj součástí biologických zbraní.

„Je zřejmé, že se zahájením speciální vojenské operace měl Pentagon vážné obavy z prozrazení provádění tajných biologických experimentů na území Ukrajiny,” interpretuje zničení vzorků v souladu s ruským stylem informování.

Konašenkov ještě dodal, že do USA bylo také odvezeno množství vzorků „slovanské krve”.

Biologické zbraně používali Japonci

Obvinění z nasazení biologických zbraní se objevilo v řadě konfliktů, většinou se však nepotvrdilo.

Zaznívalo už za korejské války, kde ale rozsáhlé epidemie způsobilo totální zničení infrastruktury, které uvrhlo obyvatele do situace, kdy se ocitli bez jakékoli sanitace.

Biologické zbraně zkoušel vyvíjet Irák, ale nikdy žádné neměl. Vývoji biologických zbraní se usilovně věnovali v Mandžusku Japonci, kteří je také jako jediní nasadili.

Moskva viní Ukrajinu z vývoje jaderných a biologických zbraní stále častěji

Válka na Ukrajině

Účinné však byly jen omezeně, zabíjely pouze civilisty, mezi nimiž se rozšířily. Jako zbraň proti silám nepřítele se použít nedaly.

Informace o údajných biologických zbraních na Ukrajině stejně jako zveřejněné dokumenty o zřízení bojového útvaru ve velikosti praporu z příslušníků ukrajinské Národní gardy ukazují, že Rusko hledá ex post jakékoliv důkazy pro ospravedlnění invaze.

Žádost vůdců separatistických samozvaných lidových republik zřejmě nestačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám