Hlavní obsah

Ruská armáda utrpěla devastující ztráty mezi nižšími důstojníky, míní Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruská armáda ve válce na Ukrajině zřejmě utrpěla ohromné ztráty mezi nízkými a středními důstojnickými kádry, uvedla britská vojenská rozvědka v pravidelném vyjádření k situaci na Ukrajině.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Muž pózuje u zničeného ruského tanku (ilustrační foto).

Článek

„Velitelé brigád a pluků jsou zřejmě nasazováni nebezpečným způsobem vpředu, protože nesou neuvěřitelnou úroveň zodpovědnosti za výkon svých jednotek,“ uvedla britská tajná služba.

„Podobně museli nižší důstojníci vést akce na nejnižší taktické úrovni, protože armáda postrádá dobře vycvičené a zplnomocněné poddůstojníky, kteří tuto roli plní v západních silách,“ dodala rozvědka.

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

Podle ní to bude mít další dopad na ruskou armádu: „Ztráta velké části mladší generace profesionálních důstojníků zřejmě zhorší její přetrvávající problémy v zavádění modernějších přístupů k velení a řízení.“

Potíže to však může způsobovat už nyní, dodala rozvědka. „Taktické skupiny o síle praporů, které jsou na Ukrajině znovu vytvářeny sloučením přeživších z více jednotek, budou pravděpodobně méně efektivní kvůli nedostatku nižších velitelů.“

Ruská armáda má podle Británie na Ukrajině ztráty v nejlepších jednotkách

Válka na Ukrajině

„Vzhledem k více důvěryhodným zprávám o místních vzpourách v ruských silách na Ukrajině povede nedostatek zkušených a důvěryhodných velitelů zřejmě k dalšímu poklesu morálky s přetrvávající malou disciplínou,“ dodali britští zpravodajci.

Reklama

Výběr článků

Načítám