Hlavní obsah

Řekli mi, tak jsem ho zabil, líčil vraždu civilisty u ukrajinského soudu ruský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská prokuratura žádá doživotní trest pro ruského vojáka Vadima Šišimarina, který je obviněn z válečného zločinu zabití civilisty. Šišimarin se ve středu k činu přiznal, ve čtvrtek u soudu v Kyjevě dokonce vypovídal.

BEZ KOMENTÁŘE: Jsem vinen. První ruský voják souzený na Ukrajině přiznal vraždu civilistyVideo: AP

 
Článek

Seržant Šišimarin bojoval v řadách kantemirovské tankové divize, která útočila na město Sumy. V pondělí 28. února měl ve městě Čupachivka zastřelit 62letého Ukrajince, který jel na kole kousek od svého domu.

Podle ukrajinské prokuratury se Šišimarin s dalšími ruskými vojáky dostal pod palbu obránců. Poté začal střílet na osobní auto a následně v něm spolu s dalšími čtyřmi vojáky odjel pronásledovat Ukrajince.

Jsem vinen. První ruský voják souzený na Ukrajině přiznal vraždu civilisty

Válka na Ukrajině

„Cestou praporčík Makejev (řídil) viděl muže, jak telefonuje. Řekl nám, že se pokusí přivolat armádu, a nařídil střílet. Nevystřelil jsem. Pak mi začal přikazovat další voják sedící na místě spolujezdce. Argumentoval tím, že jsme v nebezpečí a našich pozic nedosáhneme. Když jsem pak muže zahlédl, vystřelil jsem z automatu, tak jsem ho zabil,“ vypověděl ve čtvrtek Šišimarin.

Seržant tankové divize se u soudu objevil už ve středu, krátkým „ano“ tehdy odpověděl soudu na otázku, zda přiznává vinu.

Ukrajina dlouhodobě obviňuje Rusko z toho, že jeho vojáci na území Ukrajiny páchají válečné zločiny. Moskva to popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám