Hlavní obsah

Rajoy: Islamistický útok v Barceloně si žádá globální reakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Španělský premiér Mariano Rajoy v noci na pátek uvedl, že čtvrteční útok s dodávkou v Barceloně, který zabil nejméně 13 lidí a více než stovku jich zranil, byl islamistickým teroristickým útokem, který vyžaduje celosvětovou reakci.

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

„Dnes je boj proti terorismu hlavní prioritou svobodných a otevřených společností, jako je ta naše. Je to globální hrozba a reakce musí být globální,” řekl Rajoy podle agentury Reuters na tiskové konferenci v Barceloně. Šéf španělské vlády řekl, že vyzve ostatní španělské politické strany, aby znovu potvrdily "protiteroristický pakt".

Oběti a zranění pocházejí podle úřadů z nejméně 18 zemí: Francie, Německa, domácího Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie, Rumunska a Alžírska.

Pachatel na útěku

Policie zatkla dva muže podezřelé z podílu na útoku: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale neřídil použité vozidlo. Pachatel masakru je tak stále na útěku. [celá zpráva]

Policie zasahovala v noci v městě Cambrils ležícím jižně od Barcelony. Není zatím jasné, zda akce souvisí s vyšetřováním čtvrtečního útoku.

Vyšetřovatelé dali čtvrteční útok do souvislosti se středečním výbuchem v domě v městě Alcanar, které leží sto kilometrů jižně od Barcelony. Při explozi zahynula jedna osoba a sedm dalších utrpělo zranění. Explozi zřejmě zapříčinila neopatrná manipulace s plynovou bombou, která měla posloužit podle všeho jako součást nálože.

Naopak policie podle všeho nevidí souvislost s útokem v Barceloně a incidentem, při kterém najel jiný řidič do dvou policistů. Příslušníci bezpečnostních sil muže za volantem zastřelili. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám