Hlavní obsah

Putin podepsal zákon, který ruší horní věkový limit pro službu v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v sobotu zákon, kterým se ruší horní věková hranice pro profesionální službu v ruské armádě. Příslušníci ruských ozbrojených sil z řad ruských občanů mohli dosud vykonávat službu na základě kontraktu s armádou ve věku od 18 do 40 let, cizinci od 18 do 30 let. Nový zákon horní věkový limit ruší.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s ruským vojákem. Archivní snímek z roku 2018.

Článek

Autoři předlohy Andrej Kartapolov, šéf výboru obrany Státní dumy, a jeho zástupce Andrej Krasov se domnívají, že zrušení horní věkové hranice usnadní nábor lidí, a to především v oblasti spojů či lékařství.

Agentura Reuters dává nový zákon do souvislosti s invazí na Ukrajinu a významnými ztrátami, které mělo Rusko v bojích utrpět. Moskva ale o svých ztrátách informovala oficiálně jen dvakrát, a to na začátku a na konci března, kdy přiznala 498, respektive 1351 zabitých vojáků. Ukrajina naopak tvrdí, že Rusko v bojích přišlo o zhruba 30 tisíc vojáků. Británie ruské ztráty odhadla na 15 tisíc.

Rusko ztratilo na Ukrajině tolik vojáků jako v Afghánistánu

Evropa

Rusko na východě Ukrajiny zaznamenává územní zisky. Pod svou kontrolou má město Lyman na severu Doněcké oblasti. To v nočním projevu potvrdil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Lyman je strategicky důležité město kvůli křižovatce železničních tratí i kvůli tomu, že jeho ovládnutí umožňuje přístup k železničnímu a silničnímu mostu přes řeku Severní Doněc.

Ukrajinský generální štáb: Rusové obnovili postup na Slovjansk, jsou v Lymanu

Evropa

Ruské síly by se mohly po dobytí Lymanu v nadcházejících dnech soustředit na překonání řeky Severní Doněc, které by v případě úspěchu znamenalo novou fázi války na Donbasu. Invazním silám by totiž umožnilo postup na Slovjansk a Kramatorsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám