Hlavní obsah

Dramatický boj v Německu. Volby podle odhadu těsně vyhrají sociální demokraté

– Berlín • Aktualizováno

Vítězství v letošních německých parlamentních volbách přisuzuje prognóza televize ZDF německé sociální demokracii SPD se ziskem 26 procent hlasů. V těsném závěsu za ní se drží konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24 procent hlasů. Zelení by měli podle prognózy získat 14,5 procenta hlasů.

Článek

Do Spolkového sněmu by se podle těchto předpovědí měla dostat postkomunistická Levice (pět procent hlasů), strana FDP (12 procent hlasů) a AfD 10 procent.

Prognóza televize ARD přináší šokující výsledek, píše server týdeníku Focus. Podle této předpovědi sociální demokraté SPD a konzervativní unie CDU/CSU by získali naprosto stejný výsledek, a to 25 procent hlasů. Zelení by měli získat 15 procent, FDP 11 procent, postkomunistická Levice pět procent a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) deset procent.

Podle obou prognóz není možná koalice červeno-červeno-zelená SPD, Linke a Zelení, nedosáhla by na potřebnou většinu ve Spolkovém sněmu, a to 365 mandátů.

Varianty koalic

V úvahu podle těchto prognóz přichází velká koalice, tedy SPD a CDU/CSU. Podle deníku Bild by v tomto případě byl kancléřem Olaf Scholz. Ve hře je i takzvaná Jamajka koalice (CDU/CSU+FDP+Zelení). Deník Bild tvrdí, že v tomto případě by byl kancléřem Armin Laschet. Další variantou je semaforová koalice (SPD+FDP+Zelení), tu by vedl Scholz. Další možností je koalice nazývaná Keňa, tedy  SPD+CDU+Zelení, kterou by vedlScholz. Poslední variantou je koalice SPD+ CDU+ FDP, tu by mohl vést Scholz.

„Občané rozhodli, že SPD jde nahoru. A to je velký úspěch,“prohlásil lídr strany Olaf Scholz. Čeká, že to bude dlouhá volební noc. „Mnozí lidé zakřížkovali SPD, protože chtějí změnu vlády a chtějí, aby se nový kancléř jmenoval Olaf Scholz.Jsme pragmatická strana, která ví, jak se vládne. nyní čekáme na konečné volební výsledky a pustíme se do práce,“ uzavřel.

Navzdory ztrátám chce lídr konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet bojovat za vládu konzervativců. „Udělá se vše pro vytvoření spolkové vlády pod vedením unie. Protože Německo potřebuje koalici, která ho bude modernizovat “.

Volební místnosti se uzavřely úderem 18.00. V letošních parlamentních volbách mohlo hlasovat 60,4 milionu oprávněných voličů. Jednotlivé spolkové země hlásily poměrně vysokou volební účast navzdory tomu, že miliony lidí již předem hlas odevzdaly poštou. Očekává se, že podíl korespondenčních a prezenčních hlasů může být vyrovnaný. Korespondenční hlasování zvolila letos i kancléřka Angela Merkelová, která po těchto volbách odchází z vysoké politiky.

Podle prognóz stanic ARD a ZDF se volební účast pohybuje mezi 76 a 78 procenty. V roce 2017 činila 76,2 procenta.

Trapas kandidáta na kancléře: Laschet si neuhlídal volební lístek

Evropa

Ani vítězství ale SPD, nebo CDU/CSU nezaručí kancléřské křeslo. Záležet bude na vyjednávací obratnosti stran, které zřejmě budou potřebovat k sestavení vlády další dva koaliční partnery. Jedním z nich budou Zelení, které by mohli doplnit liberální svobodní demokraté (FDP) nebo postkomunistická Levice. V úvahu přichází také pokračování stávající velké koalice SPD a CDU/CSU, která se ale jeví jako nepravděpodobná.

Dvouhodinové fronty, popletené lístky, zavřené ulice. Volby v Berlíně provází chaos

Evropa

Vznik vlády může trvat dlouhé týdny až několik měsíců. To může znamenat, že Merkelová bude Německu vládnout možná až do Vánoc. Pokud tomu tak bude a vládu povede nejméně do 17. prosince, stane se nejdéle sloužící německou kancléřkou v poválečných dějinách země. Tento primát drží zatím kancléř sjednotitel Helmut Kohl, který stál v čele spolkové vlády v letech 1982 až 1998.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám