Hlavní obsah

Příštím cílem v Kyjevě může být západní delegace, varuje Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud Ukrajinci použijí zbraně dodané Británií k útokům na ruském území, mohou se příštím terčem útoků ruské armády stát střediska strategického řízení v Kyjevě, a to i ve chvíli, kdy budou hostit západní politiky. Podle agentury Interfax před tím v úterý varovalo ruské ministerstvo obrany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson při návštěvě Kyjeva

Článek

„Ruské ozbrojené síly jsou 24 hodin denně připraveny zahájit dalekonosné přesně řízené odvetné údery proti příslušným rozhodovacím centrům v Kyjevě. A přítomnost poradců ze západních zemí v tom nebude činit žádný problém,“ citoval ruský Interfax prohlášení ministerstva obrany.

Moskva výhrůžkou reagovala na úterní vyjádření britského náměstka ministerstva obrany Jamese Heappeyho. Ten v rozhovoru pro britskou stanici BBC prohlásil, že považuje za legitimní, aby Ukrajina prováděla údery na území Ruska s cílem narušit jeho zásobování. Řekl také, že použití zbraní dodaných Británií k útokům na cíle v Rusku nepovažuje „nutně za problém“.

Britové cvičí Ukrajince, aby zvládli jejich obrněnce

Válka na Ukrajině

Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Chceme zdůraznit, že přímá provokace kyjevského režimu Londýnem k takovým akcím v případě pokusu o jejich provedení okamžitě povede k naší proporcionální reakci,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany a dodalo výše citovanou hrozbu, že se mohou terčem odvety stát i západní činitelé.

Těch už se do Kyjeva od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února vydala celá řada. Po první vrcholné delegaci východoevropských premiérů včetně českého ministerského předsedy Petra Fialy (ODS) následovaly další návštěvy z Bruselu, Londýna, Washingtonu i jiných metropolí.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám