Hlavní obsah

Pellegrini svého bývalého šéfa Fica podrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští poslanci budou ve středu v 17:00 hlasovat o vydání Ro­berta Fica, expremiéra a před­sedy opoziční strany Směr-sociální demokracie, před soudce. Peter Pellegrini, bývalý premiér a předseda opoziční strany Hlas-sociální demokracie, už dal na srozuměnou, že svého bývalého šéfa při hlasování podrží.

Foto: Profimedia.cz, Právo

Robert Fico (uprostřed) na protivládním protestním shromáždění stoupenců opoziční parlamentní strany Směr-sociální demokracie v Bratislavě.

Článek

Do parlamentní rozpravy se přihlásili téměř všichni opoziční poslanci, navzájem na sebe reagovali faktickými poznámkami a tím získávali čas.

Odborníci totiž upozorňují, že pokud budou vyslechnuti všichni svědci, koluzní vazba pro Fica ztrácí smysl. Poslanci si původně odhlasovali, že budou pokračovat v rozpravě i v noci na středu, avšak v podvečerních hodinách se poslanci Směru nakonec rozhodli, že nebudou protahovat jednání a rozpravu k tomuto bodu večer ukončili.

Někteří Matovičovi poslanci váhají při hlasování o Ficovi

Evropa

„Nemáme jistotu, že kdybychom jakéhokoli poslance vydali do rukou spravedlnosti, nebyl by to politický revanš. Vydání Fica ani jiného poslance proto nepodpoříme,“ řekl Pellegrini ve jménu strany Hlas.

„Na základě toho, co se tady děje za poslední dva roky, musím říct, že Slovensko dnes není standardním demokratickým a právním státem,“ dodal expremiér.

Za dva roky se podle předsedy Hlasu stalo trestní právo politickým nástrojem ministra financí Igora Matoviče a Daniela Lipšice, šéfa úřadu speciální prokuratury. Vládní poslanec Miroslav Žiak (Svoboda a Solidarita SaS) odmítá, že by koalice chtěla dát lidem „chléb a hry“.

Imunitní výbor slovenského parlamentu souhlasí s vazbou pro expremiéra Fica

Evropa

Podle Žiaka se Pellegrini prostě obává, že když se Fico dostane do vazby, začne „zpívat“. Poslanci koalice vydání Fica podpoří, váhá však vládní hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a několik poslanců Matovičova hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Předpokládá se, že hlasování bude velmi těsné. Fico čelí obvinění z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Předseda Směru považuje obvinění za revanš a pokus umlčet opozici.

Padaly vulgární urážky prezidentky

Na nedělní prvomájové akci Směru v Nitře povzbuzoval místopředseda strany Ľuboš Blaha přes dvě tisícovky účastníků, aby skandovali na adresu prezidentky Zuzany Čaputové.

Čaputová se bude bránit nařčení, že je agentka USA

Zahraniční

„Je to americká... Řekněte to za mě,“ vykřikoval Blaha a dav dodal slovo k..va. Na pódiu bylo celé vedení Směru i s Ficem a nikdo nezakročil.

„Fico a jeho s.r.o. je tak hladová po moci, že už nemá žádné zábrany. Jevištní improvizace této skupinky ukázala pravou tvář lidí, kteří tu vládli 12 let. Útočí na nejvyšší ústavní představitele, nikoliv však v rámci politického zápasu, ale osobně a vulgárně. Na to neexistuje žádná omluva. Styďte se,“ reagoval na síti pre­miér Eduard Heger (OLaNO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám