Hlavní obsah

Imunitní výbor slovenského parlamentu souhlasí s vazbou pro expremiéra Fica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Mandátový a imunitní výbor slovenského parlamentu ve středu večer vyjádřil souhlas s žádostí generální prokuratury o vzetí bývalého premiéra a předsedy opoziční strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica do vazby. Potvrdila to předsedkyně výboru Anna Andrejuvová (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Stanovisko výboru však není závazné a v konečném důsledku rozhodne plénum Národní rady Slovenské republiky.

Hlasování ve výboru skončilo v poměru 8:2, když se poslanci vládního hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára hlasování zdrželi.

„Robert Fico dělá už dva roky ze sebe oběť,“ konstatoval po zasedání výboru vládní poslanec Juraj Šeliga.

Roberta Fica obvinili ze založení zločinecké skupiny

Evropa

Fico čelí obvinění z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle usnesení policejního vyšetřovatele měli Fico s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem od dubna 2012 do března 2018 zosnovat zločineckou skupinu společně s nitranským podnikatelem Norbertem Bödörem a někdejším policejním prezidentem Tiborem Gašparem.

Ficovi a Kaliňákovi hrozí deset let vězení. Co na ně mají?

Evropa

„Z pozice politické moci dosazovali Fico s Kaliňákem loajální lidi do vysokých státních funkcí, aby utajili vlastní činy. Činili tak dopředu připraveným a domluveným způsobem,“ stojí v usnesení.

Předseda Směru a poslanci této strany se zasedání výboru nezúčastnili, aby se podle vlastních slov nepodíleli na politickém procesu. „Nemíníme podporovat tento monstrproces,“ uvedl Fico.

Ze stejného činu je obviněn také Kaliňák, který je vazbě. Fico označil obvinění za revanš a pokus umlčet opozici. „Hlavním účelem je zavřít ústa Ficovi a Směru. Jsme svědky konce demokracie a právního státu na Slovensku,“ dodal Fico.

Proti Ficovi a Kaliňákovi svědčí i mafián

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám