Hlavní obsah

Paříž pošle do Canberry účet za ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská firma Naval Group, která měla Austrálii dodat dvanáct konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (867 mld. korun), oznámila, že v příštích týdnech pošle Can­beře „detailní fakturu“ za porušení kontraktu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzská firma Naval Group

Článek

Od smlouvy Austrálie odstoupila po uzavření nového bezpečnostního paktu s USA a Británií, který jí umožní získat nejméně osm ponorek na jaderný pohon.

O chystané faktuře informoval minulý čtvrtek Pierre Eric Pom­mellet, výkonný ředitel Naval Group. Dodal, že ještě ve stejný den, kdy Canberra od kontraktu odstoupila, poslala francouzské společnosti dopis, v němž vyjadřovala spokojenost ohledně uzavřené smlouvy. To Pommellet označil za „bezprecedentní brutalitu“ s tím, že Austrálie couvla jen proto, protože se jí to „hodilo“ a jeho firma tak žádnou vinu nenese.

Francie chce činy

Kontrakt stanovuje, že Austrálie musí „zaplatit naše výdaje minulé i budoucí spojené s rozebráním infrastruktury a IT, stejně jako nové nasazení zaměstnanců,“ řekl Pommellet listu Le Figaro. „Uplatníme svá práva,“ ujistil.

Naval Group, kterou z 60 procent vlastní stát, už do přípravy výroby ponorek investovala 900 milionů eur, oznámilo francouzské ministerstvo obrany. Dodalo však, že tyto výdaje byly uhrazeny z peněz, které Austrálie už předem zaplatila, informoval list The Daily Telegraph.

Zrušení kontraktu srazilo americko-francouzské vztahy na nejhorší úroveň od invaze do Iráku v roce 2003. K obnovení důvěry mezi oběma zeměmi bude zapotřebí „čas a činy“, řekl ve čtvrtek francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian svému americkému protějšku Antonymu Blinkenovi. Ministři se setkali po středečním telefonátu amerického prezidenta Joea Bidena s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Státníci se dohodli na zahájení „hloubkových konzultací“ a společném setkání na konci října v Evropě. Informovali také o Macronově rozhodnutí poslat příští týden francouzského velvyslance zpět do USA.

Macron odmítl hovor s Morrisonem

Britský premiér Boris Johnson v telefonátu Macronovi navrhl obnovení spolupráce. „Prezident mu odpověděl, že očekává jeho návrhy,“ dodal Macronův úřad.

Žádné informace naopak zatím nejsou ohledně návratu francouzského ambasadora do Canberry. Australský premiér Scott Morrison ve středu prozradil, že Macrona požádal o telefonický rozhovor, avšak neúspěšně. Morrison podotkl, že francouzskému pocitu „ublížení a zklamání“ rozumí, jeho vláda ale musí „dělat to, co je správné pro australskou národní bezpečnost“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám