Hlavní obsah

Osvobození Luhanské republiky se blíží, prohlásil Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V hutním komplexu Azovstal ve městě Mariupol se vzdalo 1900 vojáků a evakuováno z něj bylo 177 civilistů, prohlásil v pátek ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Současně potvrdil intenzivní boje na Donbase. Podle jeho slov se „osvobození“ Luhanské republiky blíží ke konci.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Skupiny ruských ozbrojených sil spolu s jednotkami lidových milicí Luhanské a Doněcké lidové republiky pokračují v rozšiřování kontroly nad územím Donbasu. Osvobození Luhanské lidové republiky se blíží ke konci,“ řekl Šojgu.

Podle něj se ukrajinská armáda snaží oddálit postup ruských vojsk a obyvatele měst „nechtějí pouštět a používají je jako lidské štíty“. „Kyjevský režim, který utrpěl porážku, se snaží dosáhnout alespoň krátkodobých úspěchů v některých oblastech a vydává je za velké,“ tvrdí ministr.

Od počátku invaze na Ukrajinu mělo podle jeho slov odejít do Ruska 1 377 000 lidí.

Ruská ofenziva zesiluje v doněckém směru

Ruská armáda od čtvrtka zesílila ofenzívu v doněckém směru u města Lysyčansk a Severodoněck, oznámil ukrajinský generální štáb. Využívá k tomu leteckých a dělostřeleckých útoků.

„Hlavní pozornost ruského nepřítele se soustředila na doněcký směr, kde použil letectvo, dělostřelectvo a minomety,” uvedl ukrajinský generální štáb. Invazní jednotky podle něj pokračují v ofenzivě v oblasti Severodoněcku, který se nachází v Luhanské oblasti.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám