Hlavní obsah

Orbán píše voličům. Prosí je o peníze

Budapešť

Maďarský premiér a předseda vládní strany FIDESZ Viktor Orbán v prvních lednových dnech rozeslal dopis voličům, v němž je žádá o finanční příspěvek na kampaň před dubnovými parlamentními volbami. Informoval o tom web 444.hu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Orbán v dopise zdůraznil, že země stojí před osudovým rozhodnutím. „V sázce je to, zda Maďarsko bude postupovat dál kupředu, nebo se vrátí do Gyurcsányovy éry (Ferenc Gyurcsány, socialistický expremiér – pozn. red.) plné selhání,“ upozornil.

Přispějte na boj s Bruselem a Sorosem

Premiér varoval před „stále agresivnějšími“ pokusy Bruselu a amerického finančníka maďarského původu George Sorose o zasahování do vnitřních záležitostí Maďarska. Zmínil se i o hrozbě ilegální migrace a o koronaviru.

„Prosím vás o příspěvek podle vašich možností na kampaň FIDESZ, aby naše strana mohla oslovit každého občana,“ dodal.

Web 444.hu připomněl, že Orbán adresoval podobný dopis voličům už v roce 2018, kdy za hlavní výzvu označil ochranu Maďarska před Sorosem.

I Maďarsko by mohlo mít prezidentku. Orbán posílá do boje Novákovou

Evropa

Zdá se, že před letošními volbami vsadil Orbán, jenž je u moci nepřetržitě od roku 2010, víc na ženy. FIDESZ vyslal do boje o post hlavy státu Katalin Novákovou, exministryni pro rodinu. Čtyřiačtyřicetiletá politička, matka tří dětí ve věku 17, 15 a 13 let, zastávala od roku 2017 do loňského listopadu funkci místopředsedkyně vládní strany. V prezidentském úřadu by v případě úspěchu vystřídala 62letého Jánose Ádera, jemuž druhé funkční období končí 10. května 2022.

V Maďarsku volí hlavu státu parlament. Orbánova strana v něm má jasnou převahu. Nováková by se tak mohla stát první ženou v čele země i nejmladší z dosavadních hlav státu.

Pochvala od Trumpa

Bývalý americký prezident Donald Trump Orbána otevřeně pochválil. „Ze srdce miluje svou zemi a chce bezpečí pro svůj lid,“ prohlásil Trump.

„Odvedl obrovskou a skvělou práci při ochraně Maďarska, zastavení nelegálního přistěhovalectví a při vytváření nových pracovních míst,“ dodal bývalý americký prezident.

Orbán obhájil post předsedy Fideszu, bude čelit novému protivníku

Evropa

Podle Trumpa by mělo být Orbánovi umožněno pokračovat v jeho dosavadním úsilí i po dalších volbách. „Je to silný vůdce, kterého všichni respektují,“ konstatoval Trump. Orbán v roce 2016 jako první evropský politik podpořil Trumpovu kandidaturu na prezidenta USA a v roce 2019 se oba politici setkali v Bílém domě.

Současný šéf Bílého domu Joe Biden je naopak Orbánovým kritikem a v kampani v roce 2020 označil maďarského premiéra za „zločince“. Maďarsko jako jedinou členskou zemi Evropské unie nepozval na prosincový virtuální summit pro demokracii.

FIDESZ zůstává silný na venkově

Do opozičního bloku se spojilo šest stran. Tvoří ho Demokratická koalice (DK), Maďarská socialistická strana, Jobbik, Politika může být jiná (LMP), Dialog a Momentum. Společným kandidátem na premiéra se stal Péter Márki-Zay, starosta města Hódmezővásárhely.

Jak by Maďaři volili (v procentech)
FIDESZ39
Sjednocená opozice34
Zdroj: prosincový průzkum agentury Medián

Průzkumy naznačují, že FIDESZ dokáže porazit i stmelenou opozici, která od loňského října ztratila podporu tří procent voličů. FIDESZ posílil o dva procentní body. Spoléhá na bašty především na venkově, opozici podporují obyvatelé metropole, vzdělanější a bohatší voliči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám