Hlavní obsah

I Maďarsko by mohlo mít prezidentku. Orbán posílá do boje Novákovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Podobně jako na Slovensku by i v Maďarsku mohli mít brzy v prezidentském úřadu ženu. Vládní strana Fidesz vyšle do boje o nejvyšší ústavní post ministryni pro rodinu Katalin Novákovou, oznámil v úterý premiér a předseda Fidesz Viktor Orbán.

Foto: Profimedia.cz

Katalin Nováková bude kandidovat za Orbánovu stranu

Článek

„Reprezentovat Maďarsko a sloužit celému maďarském lidu, na tento těžký úkol se připravuji s vírou, duší a srdcem. Kandidaturu s úctou přijímám. Zůstanu, kým jsem,” uvedla Nováková.

Politička, která je matkou tří dětí ve věku 17, 15 a 13 let, od roku 2017 do letošního listopadu zastávala funkci místopředsedkyně vládní strany. V prezidentském úřadu by v případě úspěchu vystřídala Jánose Ádera, jemuž druhé funkční období končí 10. května 2022.

Orbán obhájil post předsedy Fideszu, bude čelit novému protivníku

Evropa

Áder býval dlouhá léta členem Orbánovy strany a od svého zvolení parlamentem v roce 2012 se projevoval jako premiérův neochvějný spojenec.

V Maďarsku volí hlavu státu parlament. Orbánova strana v něm má převahu. Nováková by se mohla stát první ženou v čele Maďarska a také nejmladší z dosavadních hlav státu.

V dubnu se v Maďarsku budou konat parlamentní volby, v nichž Fidesz bude poprvé čelit sjednocené opozici, a tak je výsledek pokládán za otevřený.

Reklama

Výběr článků

Načítám