Hlavní obsah

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

– Londýn • Aktualizováno

V Británii se ve čtvrtek konaly předčasné parlamentní volby. Vypsány byly, protože se sněmovna nedokázala dohodnout na podobě dohody o brexitu, která byla opakovaně zamítnuta. Konzervativní strana vedená premiérem Borisem Johnsonem jasně zvítězila a připravila labouristy o řadu tradičních bašt. Jasné vítězství toryů umožní rychlý odchod Británie z EU. Vývoj událostí jsme sledovali on-line.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

První odhady výsledků britských voleb ukazují na jasné vítězství konzervativní strany

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

10:27 - Evropské akcie po vítězství britských konzervativců rekordně stouply. Kolem 10:15 SEČ panevropský index STOXX 600 vzrostl o 1,67 pct na 414,38 bodu.

8:45 Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu příštího roku, již tomu nic nezabrání, oznámil v projevu Johnson. Podle jeho slov je nyní uskutečnění brexitu prvořadým úkolem.

8:35 – Voliči v britském Severním Irsku poprvé od rozdělení ostrova v roce 1921 zvolili více proirských separatistů než probritských unionistů.

8:02 – Konzervativci premiéra Johnsona budou mít v 650členné sněmovně nejméně 362 křesel, labouristé 203. Vyhlásit zbývá poslední tři mandáty.

Brexitu nic nebrání, odejdeme do konce ledna, potvrdil Johnson a šel si dát snídani

Evropa

7:27 – Volební účast podle Skynews byla 67,2 procenta, tedy o 1,5 procentního bodu méně než u minulých voleb.

7:20 – Johnsonovi pogratuloval i americký prezident Donald Trump, podle něhož se vítězstvím konzervativců po brexitu otevře cesta k nové obchodní smlouvě mezi Británií a USA.

7:07 – Po sečtení hlasů z 642 volebních obvodů získali konzervativci 358 mandátů, labouristé 203 a skotští nacionalisté 48.

6:15 – Po sečtení hlasů v 613 z celkových 650 obvodů mají konzervativci 337 mandátů. Opoziční labouristé jsou s 200 mandáty druzí, zatím přišli o 56 poslanců. Skotští nacionalisté získali 46 křesel.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson byl znovuzvolen do Dolní sněmovny parlamentu za obvod Uxbridge a South Ruislip

6:02 Konzervativci získali většinu 326 křesel v britském parlamentu. 

5:35 – Pokud se vyplní prognózy, podle nichž získají konzervativci 366 křesel a labouristé 196, bude to nejhorší výsledek labouristů od roku 1935, uvedla televize SkyNews. Konzervativci dosáhnou většího vítězství než Margaret Thatcherová v roce 1979 a Tony Blair v roce 2005.

5:26 – Po sečtení 447 obvodů získali konzervativci 232 křesel, labouristé 156, skotští nacionalisté 36, liberální demokraté sedm a severoirští unionisté pět. Konzervativci získali navíc 33 křesel a Skotové 12, zatímco labouristé jich ztratili 45.

4:48 – Předsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová neobhájila svůj mandát. V East Durbantonshire ji porazila Amy Callahanová ze Skotské národní strany o 149 hlasů, když jich dostala 19 672.

4:40 Premiér Boris Johnson obhájil poslanecký mandát v Uxbridge, labouristé ho nedokázali porazit.

4:26 – Jeremy Corbyn nepovede stranu do příštích voleb, zatím ale odstoupit nemíní.

Corbyn po porážce nepovede labouristy do příštích voleb

Evropa

4:19 – Předseda labouristů Jermey Corbyn obhájil poslanecký mandát v obvodu Islington North, i když ztratil 8,7 procenta voličů. Přiznal, že výsledky jsou pro labouristy rozčarováním.

4:15 – Konzervativní ministr zahraničí Dominic Raab obhájil svůj poslanecký mandát.

4:10 – Konzervativci získají podle upravené prognózy Sky News 358 až 368 poslanců. Labouristé 192 až 202 křesla.

3:59 – Severoirský obvod Belfast North ztratila Demokratická unionistická strana, když předseda její poslanecké frakce Nigal Dodds neobhájil svůj mandát. Obvod získala republikánská stran Sinn Fein.

3:50 Labouristé po sečtení 175 volebních obvodů ztratili 20 křesel, které do voleb drželi, osmnáct jich získali konzervativci a dvě skotští nacionalisté. Labouristé ztráceli voliče ve všech oblastech Velké Británie, konzervativci ztráceli jen v Londýně a ve Skotsku.

3:39 Konzervativci připravili labouristy o 12 křesel.

3:37 – Když dorazil předseda labouristů Jeremy Corbyn do volební místnosti v Islingtonu, dočkal se kromě potlesku i výkřiků, zda bude rezignovat.

3:30 – Sečteno je 114 obvodů z 650, ve 52 vyhráli konzervativci, v 49 labouristé, v jednom liberální demokraté a v sedmi skotští nacionalisté. Konzervativci získali navíc osm křesel a labouristé jich deset ztratili.

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson na cestě do volebního centra v obvodu Uxbridge a South Ruislip

3:17 – Labouristé ztratili Leight v oblasti Velkého Manchesteru, kde neobhájila post stínová ministryně pro kybernetickou bezpečnost Joanne Plattová. Dvanáct procent voličů se přesunulo ke konzervativcům.

3:09 – Po sečtení padesáti obvodů jich konzervativci ovládli 21, přičemž pět jich získali na úkor svých soupeřů, zatímco labouristé 23, ale sedm jich ztratili. Skotští nacionalisté získali zatím tři křesla, jedno na úkor labouristů a jedno na úkor toryů.

3:03 – U prvních dvaceti sečtených obvodů se v průměru sedm procent voličů přesunulo od labouristů ke konzervativcům, uvedla stanice BBC

3:01 – Evropská unie je připravena k dalším jednáním s Británií, musí však počkat, zda nový britský parlament schválí brexitovou dohodu, řekl předseda Evropské rady Charles Michel v reakci na odhady výsledků čtvrtečních voleb.

2:53 – Sečteny jsou výsledky ze 44 obvodů, 18 ovládli konzervativci, 23 labouristé a tři skotští nacionalisté. Konzervativci získali na úkor labouristů jejich bašty – hornické město Blyth Valley i Workington nebo Darlington.

2:30 – Sečteno je 21 obvodů z 650, ve dvanácti vyhráli labouristé, v osmi konzervativci a v jednom skotští nacionalisté. Hlasování se účastnilo méně voličů než předloni.

2:27 – Konzervativci získali jednu z bašt labouristů, když Mark Jenkinson vyhrál ve Workingtonu s náskokem 4176 hlasů před labouristkou Sue Haymanovu, která byla stínovou ministryní pro životní prostředí. Labouristé tam vítězili od roku 1918. Konzervativci udrželi Kettering a labouristé Islwyn a těsně i Wansbeck.

2:02 – Předseda parlamentní frakce poslanců Skotské národní strany Ian Blackford, řekl, že když jeho strana vyhrála ve Skotsku, měl by premiér Boris Johnson umožnit uspořádat druhé referendum o nezávislosti Skotska už v roce 2020.

1:49 – Zájem o volby v Londýně byl vyšší než před dvěma lety, v Putney přišlo hlasovat 77,4 % voličů, zatímco v roce 2017 to bylo 72 %. V Battersea pak hlasovalo 75,8 % voličů, o dva roky dříve jich bylo 71 %.

1:31 – Předseda labouristů Jeremy Corbyn by měl odstoupit, řekl kandidát Strany práce v Stoke-on-Trentu Gareth Snell, který zřejmě nezíská poslanecké křeslo.

1:09 – Tradiční souboj o nejrychleji sečtené volební lístky letos opět vyhrál volební obvod Newcastle upon Tyne Central. Svého rivala ze Sunderlandu přitom porazil jen o několik málo minut. Volební obvod Houghton and Sunderland South vyhlásil výsledky jako první při volbách v roce 2010 a 2015.

1:01 – Podle BBC by mohli poslanci schválit dohodu o brexitu v sobotu 21. prosince a mezi Vánocemi a Novým rokem by ji mohla schválit i Sněmovna lordů.

0:50 – Bývalý konzervativní ministr financi George Osborne ocenil výhru toryů v Blyth Valley: „Nikdy jsme si nemysleli, že získáme Blyth Valley.“

0:34 – Jako první byly sečteny odevzdané hlasy v Newcastlu. Tam vyhrála labouristka Chi Onwurahová stejně jako v Houghtonu a Sunderlandu, kde zvítězila Bridget Phillipsonová. Naopak labouristé ztratili Blyth Valey, kde vyhráli konzervativci.

0:26 – Strana pro brexit nezískala ani jediné křeslo, ale její předseda Nigel Farage přesto vyjádřil spokojenost: „Jestliže dosáhneme brexitu, odvedli jsme dobrou práci.“ S dohodu o brexitu, kterou vyjednal Boris Johnson, však není spokojen.

0:14 „Děkuji všem v celé naší skvělé zemi, kteří volili, kteří byli dobrovolníky a kteří kandidovali. Žijeme v nejskvělejší demokracii na světě," napsal na Twitteru britský premiér.

0:10 – Podle odhadů ztratili konzervativci 12 z 13 obvodů ve Skotsku, které dosud zastupovali. Naopak v Anglii a ve Walesu získali navíc 64 křesel.

0:03 – „Odhady naznačují, že to bude pro SNP dobrá noc," uvedla v první reakci skotská první ministryně a předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Skotští nacionalisté zvítězili podle odhadů v 55 z 59 skotských volebních obvodů.

23:47 – Britský premiér Johnson poděkoval voličům, dobrovolníkům a kandidátům. Výsledek voleb zatím nekomentoval. Podle labouristů ještě není rozhodnuto.

23:41 – Konzervativní politik Michael Gove odmítl názor skotských nacionalistů, že 55 křesel v parlamentu by jim dávalo právo na vyhlášení druhého referenda o skotské nezávislosti.

23:35Představitel Skotské národní strany (SNP) Angus Robertson uvedl, že pokud je predikce přesná, nebude možné odmítnout požadavek na další skotské referendum o nezávislosti.

Brexit se přiblížil, konzervativci smetli labouristy

Evropa

23:28 – Labouristický stínový ministr pro mezinárodní obchod Barry Gardiner uvedl, že čísla z odhadů jsou „devastující ranou”. Připustil, že se bude jednat o osudu předsedy strany, ale až v dalších dnech.

23:16 – Libra po oznámení odhadů výsledků britských voleb zpevnila vůči euru o dvě procenta na 0,8285 libry za euro. Ještě před oznámením odhadů přitom oslabovala.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Sčítání výsledků voleb v Británii

23:09 – Konzervativci oproti předchozím předčasným volbám z roku 2017 posílili o 51 křesel, naopak labouristé jich 71 ztratili. Posílili i skotští nacionalisté ze SNP o dvacet poslanců na 55 křesel.

23:08 – Liberální demokraté podle prvního odhadu získali 13 křesel, Strana pro brexit Nigela Farage ani jedno, velšská Plaid Cymru tři, Strana zelených jedno.

23:03 Podle prvního odhadu televize Sky News získali konzervativci 368 křesel, a tím pádem mají ve sněmovně s 650 křesly většinu. Druzí labouristé mají jen 191 křesel, skotští nacionalisté 55. 

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Lídr labouristů Jeremy Corbyn před volební místností

23:00 – V Británii se uzavřely volební místnosti.

Podle kombinované středeční predikce YouGov kombinující data z více modelů, by měli vyhrát konzervativci s 43 procenty před labouristy s 34 procenty a Liberálními demokraty s 12 procenty.

Konzervativci by měli získat 339 poslanců z 650, což představuje většinu, labouristé by měli obsadit 231 křesel, skotští nacionalisté 42 a liberální demokraté 15. V modelech, z nichž byla predikce spočítána, se však objevila i varianta, že by konzervativci by mohli získat jen 311 křesel, tedy méně, než je potřebná většina.

Navíc jejich náskok se snižoval, ještě na konci listopadu se jim připisovalo 359 křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám