Hlavní obsah

Brexitu nic nebrání, odejdeme do konce ledna, potvrdil Johnson a šel si dát snídani

Londýn

Velká Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu příštího roku, prohlásil v pátek ministerský předseda Boris Johnson po drtivém vítězství svých konzervativců v parlamentních volbách. Po více než tříletých hádkách je cesta k brexitu volná.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Evropskou unii opustíme 31. ledna. Už neexistují žádná ´když´, žádná ´ale´, žádná ´možná´,“ řekl Johnson. Volebním výsledkem, který jeho Konzervativní straně v 650členné Dolní sněmovně zajistil přinejmenším 363 hlasů, mu voliči udělili jasný mandát splnit přání Britů z června 2016. Tehdy se lidé vyslovili v referendu pro odchod z evropského společenství.

„Lidé chtějí změnu. Pojďme zemi opět sjednotit,“ pokračoval. Podle jeho slov je nyní uskutečnění brexitu prvořadým úkolem. Své prohlášení zakončil slovy: Let's get Brexit done, but first let's get breakfast done!“ (Uskutečníme brexit, ale teď si dáme snídani.)

Výsledek čtvrtečních parlamentních voleb podle Johnsona zažehnal hrozbu možného druhého referenda o britské unijní budoucnosti.

Libra po vítězství konzervativců nejsilnější za tři roky, rostou i britské akcie

Ekonomika

Absolutní většina v Dolní sněmovně umožní Johnsonovi schválit brexitovou dohodu, kterou vyjednal s Bruselem v říjnu. Po brexitu během takzvaného přechodného období budou pokračovat rozhovory s Bruselem o budoucích vztazích Británie s EU. Podle současných plánů by měla trvat do konce příštího roku.

EU je připravena

Evropská unie je připravena dojednat s Británií dohodu o volném obchodu, oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Očekává, že britský parlament co nejrychleji schválí brexitovou dohodu, kterou Johnson domluvil s Bruselem.

„Očekáváme hlasování v britském parlamentu co nejdříve. Je důležité, aby co nejdříve bylo jasno,“ řekl Michel, „my jsme připraveni.“

Po brexitu vstoupí Británie do takzvaného přechodného období, během něhož bude s Bruselem jednat o budoucích vztazích s EU. Podle současných plánů by tato fáze měla trvat do konce příštího roku. Z Bruselu ale již zazněly hlasy, že 11 měsíců na tak složité jednání stačit nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám