Hlavní obsah

Okupanti vás pošlou na frontu. Obyvatele Mariupolu varují před skrytou mobilizací

Alex Švamberk, Novinky, Oleksandra Retiznyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Městská rada nyní okupovaného ukrajinského přístavu Mariupolu varuje obyvatele před hrozbou skryté mobilizace a vyzývá je, aby z města co nejdříve odešli. Upozorňuje na esemesky s nabídkou práce pro militarizovanou důlní záchrannou službu, kterou dostávají místní lidé, s tím, že jde o úskok ze strany ruských okupantů.

Foto: Donetsk Regional Militaly Civil, Reuters

Oběti ostřelování Torecku ze 4. srpna

Článek

„Obyvatelé dostávají SMS s nabídkou práce v takzvané státní militarizované báňské záchranné službě. Nabízena je lidem práce řidiče. Mezi místy nasazení přitom jsou Doněck, Horlivka a Makijivka,“ varuje zastupitelstvo.

Ze SMS plyne, že jsou hledáni lidé s řidičským průkazem skupiny B, C, C1, D, D1 a CE, tedy řidiči osobních aut, nákladních aut včetně těch, co táhnou přívěs o hmotnosti přes 750 kg, řidiči autobusů, ale také jeřábníci do autojeřábů či bagristé.

Místa nasazení a požadované specializace však jasně ukazují, že nejde o nasazení v báňské záchranné službě, protože na Donbasu se těží v hlubinných dolech, ale o nasazení v místech, která jsou ostřelována či dokonce v takových, o která se ještě bojuje, jako je třeba Toreck.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci v červnu u trosek oceláren v Mariupolu

V Mariupolu je přitom stále mnoho trosek, které je třeba odstranit.

„Ve skutečnosti existuje skrytá mobilizace: lidé jsou jednoduše shromážděni a posláni na frontu, jako se to dělalo v Doněcku. Rusové takto chtějí využít civilisty Mariupolu jako potravu pro děla, aby ochránili své pozice,“ varovalo zastupitelstvo.

„Vyzýváme obyvatele Mariupolu, aby nepodlehli některým nabídkám ruských okupantů. Odjeďte z města a neriskujte své životy!“ zakončili svou výzvu zástupci města.

V obsazených městech na Donbasu pokračují hony na muže

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám