Hlavní obsah

Očkování nebo negativní testy. Rakousko a Německo chystají adventní trhy

Vánoční trhy budou, slibují němečtí a rakouští politici. Bavorsko dokonce slibuje, že se budou konat bez jakýchkoliv omezení, naopak rakouská spolková republika Tyrolsko bude tvrdě vymáhat po návštěvnících jedno ze tří potvrzení (očkování/prodělání covidu/negativní test), píše server deníku Krone.at. Pravidla pro konání vánočních trhů budou určovat jednotlivé spolkové země.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trh v Drážďanech. Ilustrační foto

Článek

„Jakmile si návštěvník něco koupí, bez ohledu na to, zda se jedná o svařené víno, vánoční ozdobu nebo svíčku, musí se u stánku prokázat potvrzením. Pak dostane náramek,“ uvedl místostarosta tyrolského Innsbrucku Johannes Anzengruber.

Děti se musí prokazovat potvrzením o způsobilosti pro návštěvu školy (negativní test/očkování).

Ti, kteří nic konzumovat nebudou ani si nic nekoupí a pouze budou procházet, musí počítat s kontrolou, kterou budou provádět nejen policisté, ale i mobilní kontrolní týmy. Trhy v Tyrolsku startují už v polovině listopadu.

Jak přimět mladé k očkování? V Řecku jim rozdávají mobilní internet zadarmo

Mobil

Přípravy adventních trhů vrcholí také v Německu. Podmínky se ještě ladí, ale bavorský ministr hospodářství Hubert Aiwanger oznámil, že trhy ve spolkové zemi Bavorsko by se měly konat bez omezení.

„Nechceme mít oplocené vánoční trhy ani pravidlo tří potvrzení,“ řekl Aiwanger v úterý po jednání vlády.

Pravidla pro stravování je podle něj nutné používat pouze v případě, že se akce konají ve vnitřních prostorech. Aiwanger doufá, že čísla koronavirové nákazy budou zvládnutelná až do Vánoc.

Další spolkové země počítají, že se návštěvníci budou prokazovat jedním ze tří potvrzení. S tím zatím počítá i Sasko, v jejíž metropoli Drážďanech se koná proslavený trh.

Německo zařízlo bezplatné testy

Koronavirus

Vedení Kolína nad Rýnem, kde by se trh měl opět konat na prostranství před katedrálou, zatím nepočítá s oplocením a kontrolami u vstupu. Návštěvníci by měli mít potvrzení u sebe, protože budou probíhat náhodné namátkové kontroly.

Spolková země Bádensko-Württembersko počítá s uplatněním tří potvrzení. Zkontrolovaní návštěvníci dostanou náramky. V případě, že si návštěvník koupí jídlo a pití, bude se muset u stánku opět prokázat potvrzením.

Návštěvníci budou muset mít roušku. Pokud by se pandemická situace zhoršila, mohlo by platit pro návštěvu adventních trhů dokonce pravidlo 2, což znamená, že přístup na trhy by měli jen lidé, kteří jsou očkovaní nebo covid prodělali v posledním půlroce.

Reklama

Výběr článků

Načítám