Hlavní obsah

Koalice, která neuspěla o setinky procenta, napadla výsledky slovenských voleb

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Liberální koalice Progresivní Slovensko/Spolu (PS/Spolu) podala ve středu stížnost ke slovenskému ústavnímu soudu pro nesrovnalosti ve výsledcích únorových parlamentních voleb. Ústavní soud by měl rozhodnout do 90 dní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předsedové koaličních stran Spolu a Progresivní Slovensko (zleva) Miroslav Beblavý a Michal Truban ve volebním štábu při vyhlašování výsledků slovenských parlamentních voleb.

Článek

PS/Spolu kandidovala jako koalice a pro vstup do Národní rady Slovenské republiky potřebovala překročit sedmiprocentní práh. Jednotlivým stranám stačilo ke vstupu do parlamentu pět procent. PS/Spolu získala nakonec 6,96 procenta hlasů a pro vstup do parlamentu jí chybělo 926 hlasů.

PS/Spolu si stěžuje především na chybějící preferenční hlasy a na nedoručené hlasy ze zahraničí, které nahlásili voliči. „Vzhledem k množství podnětů jsme se rozhodli, že požádáme o kontrolu,“ řekl sekretář Progresivního Slovenska Martin Dubéci.

„Považujeme za nespravedlivé, že hlas přes 200tisíc voličů by v parlamentě neměl být slyšet kvůli chybějícím hlasům, které nebyly z vícero důvodů započítané,“ dodal Dubéci.

Parlamentní volby se na Slovensku konaly 29. února 2020 a zvítězilo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) se ziskem přes 25 procent hlasů.

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

Šéf hnutí a designovaný premiér Igor Matovič už zahájil koaliční jednání se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi.Ta by malě ústavní většinu.

Slovenská prezidentka pověřila Matoviče sestavením vlády

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám