Hlavní obsah

Navalného léčbu zaplatili podnikatelé, stála miliony

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na leteckou dopravu z Ruska do Německa stejně jako částku potřebnou k hospitalizaci v berlínské nemocnici Charité zveřejnil ve čtvrtek na Instagramu Alexej Navalnyj, ruský opoziční politik.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po propuštění z berlínské nemocnice Charité

Článek

„Slíbil jsem, že vám to řeknu,“ napsal Navajnyj podle týdeníku Der Spiegel a dodal, že převoz z Omsku do Berlína stál 79 tisíc eur (2,16 mil. korun) a zaplatil ho ruský podnikatel Boris Zimin.

Náklady na léčbu v Charité činily 49 900 eur (1,36 mil. korun), což vyrovnali podnikatel Jevgenij Čičvarkin, ekonom Sergej Alexašenko a IT expert Roman Ivanov. Navalnyj nebyl schopen účty zaplatit, protože jeho bankovní účty zmrazil v září soudní příkaz.

Třesou se mi ruce, ale zotavuji se rychle, vzkázal Navalnyj

Evropa

Navalnému se udělalo zle a upadl do kómatu, když 20. srpna letěl z Tomsku do Moskvy. Piloti urgentně přistáli v sibiřském Omsku, kde ho hospitalizovali na JIP toxikologického oddělení. O dva dny později, 22. srpna, povolili lékaři z Omsku Navalného převoz speciálem do Německa, kde se léčil do 23. září na berlínské klinice Charité.

Navalnyj Spiegelu řekl, že za jeho otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok je odpovědný ruský prezident Putin.

EU se dohodla na sankcích vůči Rusku za otravu Navalného

Evropa

Ministři Evropské unie se ve středu dohodli na uvalení sankcí na šest lidí a jednu ruskou instituci kvůli pokusu otrávit kritika Kremlu. Sankce včetně zákazu vstupu do zemí EU a zmrazení majetku vstoupily v platnost ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám