Hlavní obsah

Naděje Británie na obchodní dohodu s USA slábnou

Washington

Otázku vyjednání vzájemné dohody o volném obchodu, která byla hlavním důvodem schůzky britského premiéra Borise Johnsona s americkým prezidentem Joem Bidenem, zahrál podle BBC Biden do autu. Londýn nyní zvažuje, že by se Spojené království připojilo k severoamerické zóně volného obchodu USMCA. Johnson v USA mimo jiné také potvrdil, že má šest dětí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (vpravo) hovoří v Bílém domě s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Článek

Sídlo britského premiéra po schůzce uvedlo, že oba politici „souhlasili, že budou pokračovat v práci směřující k budoucí dohodě a zcela volnému obchodu“.

Že nejde vše hladce a že se dohodu nemusí podařit uzavřít do příštích parlamentních voleb, naznačilo už Johnsonovo vyjádření před schůzkou. „Američané vyjednávají velice tvrdě,“ uvedl.

Biden před schůzkou řekl, že by oba mohli o obchodní dohodě „trochu jednat“.

Británie a Austrálie uzavřely pobrexitovou dohodu, výkon obou ekonomik stoupne

Ekonomika

Zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová uvedla s odvoláním na vládní zdroj, že by Spojené království mohlo vyjednávat o připojení ke stávající dohodě o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem (USMCA), která nahradila starší dohodu NAFTA zrušenou za úřadování prezidenta Donalda Trumpa.

„Jsou tu různé způsoby, jak to udělat. Otázkou je, zda je americká administrativa připravená. Míč je na americké straně. Ale na tango jsou potřeba dva,“ uvedl zdroj.

Dohodu komplikuje irská otázka

Uzavření dohody ztěžuje komplikovaná situace ohledně Severního Irska. V něm platí po brexitu jiná pravidla než ve zbytku Spojeného království, aby byla zachována volná hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Týká se to cel, která se uvalují na zboží, jež by mohlo putovat dál do EU.

Francouzský ministr se ostře obul do Britů: Jsou to permanentní oportunisti

Evropa

Ještě před jednáním uvedl Biden, který má i irské předky a těší se podpoře potomků irských přistěhovalců do USA, že komplikace kolem brexitu nesmějí ohrozit mír zajištěný Velkopáteční dohodou a že je proti zavedení „tvrdé hranice” mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Podobná vyjádření padala i během první schůzky obou politiků v červnu.

„V tom plně souhlasíme, nikdo si nepřeje, aby se stalo něco, co by narušilo Velkopáteční či Belfastské dohody,” uvedl Johnson. To ale znamená, že nadále budou platit odlišné celní podmínky v Severním Irsku a na území Velké Británie.

Johnson potvrdil, že má šest dětí

Johnson, který přijel do New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN, odcestoval do Washingtonu vlakem.

Evropská unie považuje Bidenovo chování za zradu

Zahraniční

Americkým médiím mimo jiné potvrdil, že je otcem šesti dětí. Britský politik, který počet svých potomků dosud odmítal komentovat, v rozhovoru v pořadu Today stanice NBC na otázku moderátorky, zda skutečně má celkem šest potomků, odpověděl stručně, že „ano”. Podle CNN není jasné, proč to udělal.

Počet navíc zřejmě nebude konečný. Stávající manželka šéfa britské vlády Carrie Johnsonová totiž v srpnu oznámila, že s politikem čeká druhé dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám