Hlavní obsah

Francouzský ministr se ostře obul do Britů: Jsou to permanentní oportunisti

Paříž
Aktualizováno

Uzavření trilaterálního kontraktu mezi Austrálií, USA a Velkou Británií o dodání jaderných ponorek rozlítilo Francii. Ta kvůli zrušení původního kontraktu přijde o miliardy. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian kritizoval, že došlo k zásadnímu porušení důvěry. Brity označil za permanentní oportunisty. Paříž zrušila i plánovanou schůzku ministrů obrany s Brity.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian

Článek

„Vyslechli jsme si spoustu lží a došlo k zásadnímu porušení důvěry. Takhle to nepůjde, naše vztahy se teď nevyvíjejí vůbec dobře,“ řekl Le Drian v rozhovoru pro televizní kanál France 2. Zrušení dohody, na které Francie s Austrálií pracovaly od roku 2016, označil za krizi.

Naštvaná Čína vyhrožuje: Austrálie se může stát terčem jaderného útoku

Svět

Austrálie v roce 2019 po dvou letech průtahů podepsala smlouvu s francouzskou firmou Naval Group na výrobu 12 ponorek za 50 miliard australských dolarů (785 miliard Kč).

Naval Group po zrušení kontraktu oznámila, že přijde o 500 zaměstnanců v Austrálii a dalších 650 ve Francii.

Francie práskla dveřmi

Rozezlení Francouzi dokonce z Austrálie a Spojených států povolali své velvyslance, což se v diplomacii dá přirovnat k zabouchnutí dveří po hádce.

Francie šílí z paktu mezi USA a Austrálií, přišla o kšeft

Evropa

Le Drian také čelil otázce, proč Francie nestáhla velvyslance z Británie. „O nich víme, že to jsou permanentní oportunisté, takže nebyl důvod, aby nám to vysvětloval náš velvyslanec. Británie je v tomto případě vlastně jakýmsi pátým kolem u vozu,“ postěžoval si ministr.

Johson mírní napětí

Vztah mezi Francií a Británií má pro Londýn „nesmírný význam“, uvedl v pondělí britský premiér Boris Johnson, aby uklidnil Paříž, která podrážděně reagovala na pakt mezi Spojenými státy, Austrálií a Británií. „Toto partnerství nemá v žádném případě mít vítěze a poražené, úmyslem nebylo nikoho vyloučit,“ řekl Johnson. Pakt podle něj nemá vzbuzovat u ostatních obavy, zejména „ne u našich francouzských přátel“.

Australský premiér nevídanou roztržku s Francií moc neuklidnil: Vaše ponorky se nám nehodí

Svět

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová v nedělní reakci uvedla pro Sunday Telegraph, že se Británie snažila vyhledat partnerství s „podobně smýšlejícími zeměmi“. Smlouva s Austrálií a Spojenými státy podle ní ukazuje připravenost bránit své zájmy a zpochybňovat nekalé praktiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám