Hlavní obsah

Evropská unie považuje Bidenovo chování za zradu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Washington

Nejvyšší představitelé Evropské unie (EU) se v pondělí tvrdě opřeli do amerického prezidenta Joea Bidena za to, že podle nich zradil vzájemné transatlantické vztahy. Uvedl to server Politico. Brusel požaduje vysvětlení, proč americká administrativa nejednala s evropskými partnery na rovinu, když připravovala s Austrálií a Spojeným královstvím nový strategický pakt v Indopacifiku.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden (uprostřed) s dvěma nejvyššími představiteli EU

Článek

Skutečnost, že Biden s EU nekonzultoval vytvoření nové spolupráce, na základě které Austrálie zrušila obrovskou zakázku na nákup francouzských ponorek, rozrušila předsedu Evropské rady Charlese Michela.

Podle něj jde o jasné porušení dohody, které dosáhli lídři na červnovém summitu G7 v britském Cornwallu. Tehdy se zavázali zůstat jednotní v konfrontaci s autoritářskými režimy, zejména pak Čínou.

Francouzský ministr se ostře obul do Britů: Jsou to permanentní oportunisti

Evropa

„Základními principy aliance jsou loajalita a transparentnost,” řekl Michel. „V tomto případě jsme svědky evidentního nedostatku obojího,” dodal.

S odobnou kritikou přispěchala také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která v rozhovoru s televizí CNN vyzvala prezidenta Bidena, aby situaci objasnil.

Foto: Pool, Reuters

„Přátelé spolu mají mluvit,” řekla von der Leyenová.

„Je tu hodně otázek, na které nám dluží odpovědi,” řekla von der Leyenová. „S jedním z našich členských států je zacházeno způsobem, který je nepřijatelný,” zmínila případ Francie. „Takže chceme vědět, co se stalo a proč,” řekla s dovětkem, že přátelé spolu mají komunikovat.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Sporem se budou lídři EU zabývat 5. října na setkání ve Slovinsku.

Zraněná hrdost Francouzů

Francouzská vláda už stihla varovat ostatní unijní státy, aby si při jednání s USA dávaly pozor. Podle ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana Spojené státy ukázaly, že jim nezáleží na dobrých vztazích se spojenci. Stejně se již vyjádřil také Manfred Weber, lídr německých konzervativců v Evropském parlamentu.

Australský premiér nevídanou roztržku s Francií moc neuklidnil: Vaše ponorky se nám nehodí

Svět

Jak ale podotýká Politico, není jasné, zda hodlá Evropská unie v současné kauze jít dále než za podrážděnou rétoriku. Podle některých unijních diplomatů je celá záležitost spíše obchodním sporem mezi Paříží a Canberrou, která zranila francouzskou hrdost, než skutečným důvodem k narušení vztahů s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám