Hlavní obsah

Británie a Austrálie uzavřely pobrexitovou dohodu, výkon obou ekonomik stoupne

Vlády Spojeného království a Austrálie se dohodly na uspořádání obchodních vztahů po brexitu. Jde o první velkou bilaterální obchodní dohodu od chvíle, kdy Británie odešla z Evropské unie (EU), uvedl list Financial Times.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson se svým australským protějškem Scottem Morrisonem v Downing Street 10

Článek

Britská vláda odhaduje, že dohoda o volném obchodě s Austrálií zvýší výkon britské ekonomiky v horizontu patnácti let o 200 až 500 milionů liber (5,9 milionu až 14,78 milionu korun), respektive 0,01 až 0,02 procenta HDP.

Podle společného průzkumu CT Group a Institutu Adama Smithe (ASI) podporuje obchodní dohodu 65 procent Britů a 69 procent Australanů. Proti je pouze pět procent Britů a tři procenta Australanů.

Do cesty dohodě o volném obchodu mezi oběma zeměmi se naopak stavěla především britská zemědělská lobby. Tamní zemědělci se totiž obávají, že nedokážou konkurovat australskému cukru a hovězímu a jehněčímu masu, pokud na něj nebudou uvalena dovozní cla a kvóty.

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Ekonomika

Australský producent hovězího Australian Agricultural Company předpokládá, že v případě nulových cel se vývoz tohoto druhu masa do Británie zvýší desetinásobně.

Problém s dohodou přesto měli i někteří australští zemědělci. Těm se nelíbilo zrušení povinnosti mladých Britů v rámci programu pracovních dovolených odpracovat minimálně 88 dní na australských farmách, pokud chtějí o rok prodloužit vízum.

Peking uvalí na australská vína cla až 212 procent

Ekonomika

Australský ministr zemědělství David Littleproud však v úterý ujistil, že pokud budou Britové na zrušení pravidla pro své občany trvat, vláda najde náhradní mechanismy, kterými zajistí pro zemědělce dostatek pracovní síly.

Jednání s Kanadou a Novým Zélandem

Británie intenzivně jedná o rozšířené obchodní dohodě i s Kanadou. Základní dohodu obě země ratifikovaly již v březnu a v účinnost vešla v dubnu. Objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi se pohybuje kolem 22 miliard liber ročně (650 miliard korun).

Britská ministryně mezinárodního obchodu Liz Trussová navíc na březnové online konferenci Konzervativních přátel Austrálie uvedla, že Britové velmi intenzivně vyjednávají o úzkém obchodním vztahu také s Novým Zélandem.

Reklama

Související články

České firmy se už brexitu přizpůsobily

Velké české firmy se už na brexit adaptovaly a vývoz do Británie probíhá bez větších problémů. S potížemi se ale potýkají třeba e-shopy, které před odchodem...

Výběr článků

Načítám