Hlavní obsah

Na Ukrajině to jde podle plánu, říkal Putin tureckému prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Vojenská operace na Ukrajině jde podle plánu a podle harmonogramu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin během nedělního telefonátu s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Ten šéfa Kremlu znovu vyzval k zastavení palby, píše server týdeníku Focus.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Článek

Turecký prezident v nedělním telefonátu zdůraznil, že Turecko je připraveno přispět k mírovému řešení konfliktu, uvedla Erdoganova kancelář. Musí být podle něj podniknuty rychlé kroky vedoucí k příměří, k otevření „humanitárních koridorů“ a k podpisu mírové dohody. Turecko jako člen NATO udržuje úzké vztahy nejen s Ruskem, ale také s Ukrajinou.

Putin: Nezastavíme se, dokud Ukrajinci nepřestanou bojovat a nesplní požadavky

Válka na Ukrajině

Putin informoval Erdogana o průběhu vojenské operace. „Bylo zdůrazněno, že speciální operace probíhá podle plánu a podle harmonogramu,“ uvádí se v prohlášení Kremlu. Píše se v něm také, že „ruské ozbrojené síly dělají vše pro ochranu života a bezpečnosti občanů“. Zásahy jsou přesné a jsou namířeny „výhradně proti objektům vojenské infrastruktury“, píše se v prohlášení.

Rusové verbují syrské bojovníky pro dobývání měst na Ukrajině

Evropa

Sdělení ruského prezidenta jsou v rozporu se všemi pozorováními zahraničních tajných služeb. Ty tvrdí, že válka na Ukrajině rozhodně nejde podle plánu. Kromě toho se objevily četné zprávy o útocích na civilisty. Videa a fotografie ukazují, jak ruské rakety zasahují ukrajinské paneláky. Podle nezávislých zdrojů si válka už vyžádala životy stovek civilistů.

V obchodech na Ukrajině dochází potraviny, vláda pozastavila vývoz

Evropa

Podle tureckých médií trval telefonát s Putinem asi hodinu. Erdogan v pátek hovořil také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Turecko invazi odsuzuje, ale nepodílí se na sankcích proti Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám