Hlavní obsah

Na Slovensku vyhrožují poslancům, kteří podpořili obrannou dohodu s USA

Bratislava

Na domech některých poslanců, kteří ve středu podpořili obrannou dohodu se Spojenými státy, se objevily plakáty, jež je označují za vlastizrádce. Poslanec Miroslav Kollár žádá v této souvislosti o svolání bezpečnostní rady státu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve slovenské Národní radě zasedá 150 poslanců

Článek

Na domě vládního poslance Petra Vonse se například objevil plakát s textem „Tady bydlí vlastizrádce“.

„To, co se děje poslední dny na Slovensku, připomíná nástup fašismu,“ tvrdí Kollár.

Slovenský parlament schválil obrannou dohodu s USA

Evropa

Vládní poslanec Michal Šipoš upozorňuje, že situace je nepříjemná také pro rodiny a děti poslanců. „Z mého pohledu to už překročilo hranici normálnosti,“ dodal Šipoš.

„Co bude dál? Budou nám stavět šibenice? Budou nám rozbíjet okna?“ klade si otázku další vládní poslanec, Miroslav Žiak. Policie oznámila, že bydliště některých poslanců monitoruje.

Foto: Facebook Luboše Blahy

Facebooková stránka opozičního poslance Luboše Blahy

Opozice postupně zveřejňuje jména poslanců, kteří hlasovali pro dohodu s USA i s jejich domácími adresami a fotografiemi.

„Nejdříve to byl poslanec Blaha. Pak byly na internetu zveřejněny jejich fotografie s domácími adresami a objevily se plakáty na jejich domech. Vyzývám premiéra Hegera na svolání bezpečnostní rady a řešení této situace dříve, než dojde k neštěstí. Vyzývám rovněž nefašistické lídry opozice, aby takovéto chování odsoudili a postavili se jasně na stranu zdravého rozumu,“ uvedl Kollár.

Američtí agenti

Blaha označil poslance, kteří hlasovali pro dohodu s USA, za americké agenty. Ke zveřejněnému seznamu na sociální síti napsal, že to jsou jména vlastizrádců, kteří hlasovali pro americkou okupaci Slovenska.

„Přátelé, šiřte to. Ať celé Slovensko zná tváře těch, kteří vzali naší vlasti svobodu a suverenitu. Ať celé Slovensko ví, kde bydlí vlastizrádci, kteří nás ženou do války proti bratrskému ruskému národu,“ uvedl Blaha.

Jedním dechem však dodává, že nevyzývá k žádnému násilí a ani k tomu, aby jim lidé vyhrožovali.

Čaputová se bude bránit nařčení, že je agentka USA

Zahraniční

„Snad na tom není nic špatného, když lidé budou znát své zástupce v parlamentu, aby je mohli konfrontovat s jejich hlasováním,“ obhajuje svůj postup Blaha.

Dohodu s USA schválil slovenský parlament tuto středu většinou 79 hlasů vládních poslanců. Dohodu následně ratifikovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dokument podepsali minulý týden ve Washingtonu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu vojenských letišť Kuchyňa a Sliač, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor.

Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám