Hlavní obsah

Slovenský parlament schválil obrannou dohodu s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Většinou hlasů schválil slovenský parlament mezivládní dohodu o obranné spolupráci mezi Slovenskou republikou a Spojenými státy. Pro dohodu hlasovalo ve středu 79 ze 140 přítomných poslanců. Dohodu následně ratifikovala prezidentka Zuzana Čaputová. Tím byly ze strany Slovenska naplněny všechny podmínky pro to, aby smlouva mohla vstoupit v platnost.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský parlament schvaluje dohodu s USA.

Článek

„Evropský kontinent, včetně Slovenska, je už několik let terčem hybridních útoků, včetně masivní dezinformační kampaně. Jejím teritoriem jsou lidské mysli a její cílem je oslabení našich institucí, destabilizace naší společnosti a snaha ještě více nás vzdálit od našich spojenců. Přijímání této dohody bylo rovněž mohutně doprovázeno šířením dezinformací,“ uvedla Čaputová v prohlášení k ratifikaci smlouvy.

Dohodu podpořili poslanci vládních stran, proti byla celá opozice.

„Je to parlamentem schválená vlastizrada,“ reagoval předseda Lidové strany Naše Slovenko (LSNS) Marian Kotleba.

Předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico označil dohodu za „zrádcovskou“, kterou Slovensko odevzdá svá letiště Spojeným státům. Fico tvrdí, že dohoda nezakazuje navážení zbraní, včetně jaderných, na území Slovenska. „Spouštíme petiční akci, jejíž součástí bude také otázka o této dohodě,“ uvedl Fico.

Dohodu podepsali minulý týden ve Washingtonu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken. Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu vojenských letišť Kuchyňa a Sliač, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor. Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Flákanec ve slovenském parlamentu. Poslance popudila ukrajinská vlajka

Evropa

Rozprava vyvolala v úterý roztržky mezi poslanci a před budou parlamentu se konaly protesty. Poslanci opoziční LSNS Mariana Kotleby narušovali jednání výkřiky „Vlastizrádci“ a „Připravujete okupaci Slovenska“ a pískáním na píšťalky.

Poslanci LSNS obsadili řečnický pult a rozprostřeli slovenskou vlajku. Na to reagovali dva poslanci vládní strany Svoboda a solidarita tím, že se před ně postavili s vlajkou ukrajinskou. Poslanci LSNS jim ukrajinskou vlajku vzali, vládního poslance Miroslava Žiaka polili vodou a strhli mu z tváře respirátor.

Čaputová se bude bránit nařčení, že je agentka USA

Zahraniční

Před budovou parlamentu se konaly protesty proti dohodě s USA. Postupně je organizovaly LSNS, hnutí Republika a strana Směr – sociální demokracie. Podle expremiéra Roberta Fica je jediným účelem dohody přiblížit americká vojska k ruské hranici. Předseda Směru řekl, že pokud by se jeho strana dostala do příští vlády, smlouvu zruší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám