Hlavní obsah

Můžeme mít přes 19 tisíc nakažených denně, varovala Merkelová

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Pokud to tak půjde dál, na Vánoce bude mít Německo 19 200 nových nakažených covidem denně. Německá kancléřka Angela Merkelová to podle informací agentury AFP řekla za zavřenými dveřmi předsednictvu CDU. Jedním z možných opatření je povinné trasování účastníků větších rodinných oslav.

Foto: Andersen Odd, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová má obavy z aktuálního vývoje epidemie. Starosti jí dělá zejména situace v metropoli Berlíně.

Článek

Za neděli RKI zaznamenal 1192 nově nakažených koronavirem. Víkendové bilance jsou pravidelně nižší i kvůli pomalejšímu zpracovávání dat či méně testům. V neděli RKI oznámil, že za sobotu přibylo 1411 infikovaných.  Za pátek přibylo 2507 pozitivních testů, což je nejvíce od dubna.

„Musíme rychle zadržet infekci a zasáhnout,“ řekla Merkelová podle deníku Bild vedení CDU.

V úterý bude Angela Merkelová další postup konzultovat na videokonferenci s předsedy a předsedkyněmi vlád spolkových zemí. Nová opatření proti šíření nákazy by měly co nejvíce ušetřit školy, denní zařízení pro děti a ekonomiku.

Výjimka pro dva kraje končí. Pro Německo je riziková celá ČR

Koronavirus

Merkelová má starost o Berlín

Spolková kancléřka má se šéfy zemských vlád mimo jiné debatovat o možných opatřeních při větších rodinných oslavách, uvedl server týdeníku Die Zeit. Jednou z variant je vést záznamy o hostech, aby se případně lépe trasovala nákaza.

V Berlíně se něco musí stát

Obzvláště velké starosti Merkelové dělá zhoršující se situace v hlavním městě Berlíně. „V Berlíně se musí něco stát,“ měla říct Merkelová podle agentury DPA členům vedení s ohledem na to, že tamní zemská vláda podle ní situaci nezvládá.

Situace se zhoršuje i v dalších velkých městech. V Brémách a Hamburku se sedmidenní průměr nových denních případů drží vysoko nad spolkovým průměrem, poznamenal server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Celkem se v Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, od počátku globální pandemie nakazilo 285 332 lidí. S covidem-19 zemřely v neděli tři osoby, čímž se celkový počet obětí vyšplhal na 9460.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám