Hlavní obsah

Matovič bude očekávat vítězství v hale, kde před ním triumfoval Mečiar i Fico

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) si na sobotní volební noc rezervovalo trnavskou sportovní halu. Jde o symbolické gesto – ve stejné hale se kdysi konaly předvolební mítinky Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara a později i strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Poslední průzkum přitom naznačil, že by se Matovič mohl jako před ním Mečiar a Fico v sobotu dočkat historického vítězství.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič.

Článek

Na rozdíl od ostatních politických stran si tak OLaNO nezřídilo hlavní volební štáb v Bratislavě. Mimo hlavního města, konkrétně v Banské Bystrici, bude očekávat výsledky voleb také vedení strany Kotlebovci Lidová strana Naše Slovensko.

Kampaň skončila, bude to o prsa

Předvolební kampaň skončila ve středu televizními diskusemi a už od minulého čtvrtka platí moratorium, tedy zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů. Volby se uskuteční v sobotu 29. února 2020. Může se jich zúčastnit 4,4 milionu oprávněných voličů. Očekává se účast kolem 65 procent.

Tři dny před slovenskými volbami podle průzkumu předstihla opozice vládní Směr

Evropa

V televizních diskusích se jiskřilo především mezi představiteli Směru a OLaNO.

„Okradli jste důchodce a nyní si je chcete koupit 13. důchodem,“ vmetl premiéru Pellegrinimu do tváře Matovič. Šéf OLaNO zároveň slíbil, že i v případě změny vlády budou 13. důchody letos vyplaceny.

„Když se tito lidé dostanou k moci, Slovensku hrozí vážné hospodářské škody,“ řekl Pellegrini na adresu celé opozice. „Je čas zavést hmotnou a trestní odpovědnost politiků. Čas, kdy politici okrádali vlastní voliče, musí definitivně skončit,“ kontroval Matovič.

Vox populi

Podle posledního šetření, které slovenské agentury Focus a AKO provedly na základě veřejné sbírky a přispěvatelé jejich výsledky kvůli moratoriu obdrželi e-mailem, OLaNO poprvé předčilo dosud dominující Směr.

OLaNO by podle tohoto průzkumu získalo 19,1 procenta hlasů a Směr 15,6 procenta. Na třetím místě by se umístila Lidové strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, které by dalo svůj hlas 9,8 procenta Slováků.

Tři dny před slovenskými volbami podle průzkumu předstihla opozice vládní Směr

Evropa

Peter Palečka z Bratislavy říká, že ještě neví, komu dá v sobotu svůj hlas. „Čekal jsem, že opozice se sjednotí a moje volba bude jasná. Nyní se rozhoduji mezi koalicí Progresivní Slovensko/Spolu a OLaNO Igora Matoviče. Tu druhou možnost jsem si dlouho nepřipouštěl, ale momentálně je Matovič jediný, kdo může porazit Směr, a to mě láká,“ řekl Palečka Novinkám.

Předvolební vějička slovenské vládní koalici nevyšla. Dálniční známky zrušit nestihne

Evropa

„Matovič měl skvělou kampaň, ale nedovedu si ho představit jako premiéra. Ze současné opozice bude velmi těžké sestavit stabilní vládu,“ domnívá se Eva Šárová z Nitry.

Důchodkyně Anna Bašnárová dá svůj hlas straně Směr. „Oni jediní myslí na důchodce a nedávno schválili 13. důchod. Ostatní na nás kašlou,“ mávne rukou důchodkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám