Hlavní obsah

Předvolební vějička slovenské vládní koalici nevyšla. Dálniční známky zrušit nestihne

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko
Aktualizováno

Slovensko před volbami neschválilo celý sociální balíček. Vláda stáhla návrh zrušit dálniční známky, obstrukce zamezila zvýšení dětských přídavků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve slovenské Národní radě zasedá 150 poslanců zvolených na čtyřleté volební období.

Článek

Kabinet ve středu stáhl svůj vlastní návrh na zrušení dálničních známek pro osobní automobily do 3,5 tuny. V uplynulých dnech se k tomuto návrhu v parlamentu opakovaně nepodařilo odhlasovat zkrácené legislativní řízení. Pravidelně byl v sále nedostatečný počet poslanců.

Podobně skončil i návrh zákona na zdvojnásobení přídavků na děti. Nepodařilo se kvůli nedostatečnému počtu poslanců prohlasovat jednání návrhu ve zkráceném řízení a vzápětí byla mimořádná schůze parlamentu ukončena.

Jiná možnost než projednat vládní návrhy ve zkráceném řízení nebyla, protože v sobotu se na Slovensku konají parlamentní volby. Současné jednání parlamentu je v tomto volebním období poslední.

Slovenští poslanci schválili 13. důchod a odmítli Istanbulskou úmluvu

Evropa

Nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie se na mimořádné schůzi  podařilo prosadit aspoň zavedení 13. důchodu a odstoupení Slovenska od Istanbulské úmluvy o potírání násilí na ženách.

Ve středu budou zákonodárci hlasovat ještě o zdvojnásobení přídavků na děti ze současných 25 na 50 eur (z 630 na 1261 korun). Zmíněná opatření si vyžádá 442 milionů eur (11,1 miliardy korun) ze státní pokladny.

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu

Evropa

Opozice upozornila, že peníze na 13. důchody v rozpočtu nejsou, ale naznačila, že je po volbách nezruší. Opoziční poslankyně Veronika Remišová označila zmíněná opatření za zneužívání parlamentu k předvolební kampani. „Pracovat ve prospěch rodin a důchodců, nikoliv oligarchů v pozadí Směru, mohli celé čtyři roky,“ uvedla Remišová.

Koalice Progresivní Slovensko/Spolu podala na generální prokuraturu trestní oznámení za volební korupci a porušování zákonů při svolávání mimořádné schůze parlamentu.

Šest opozičních poslanců minulý týden dva dny a dvě noci blokovalo řečnický pult v jednacím sále. Předseda parlamentu obstrukci nakonec prolomil tím, že dal do sálu nainstalovat další dva řečnické pulty.

Reklama

Výběr článků

Načítám