Hlavní obsah

Lídři EU zřejmě nebudou jednat o sankcích proti Rusku, neshodli by se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Doněck/Kyjev
Aktualizováno

Na čtvrtečním hodinovém setkání lídrů zemí Evropské unie v Bruselu ke krizi na Ukrajině se nebude jednat o nových sankcích vůči Rusku, protože toto téma EU rozděluje. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na svůj zdroj ze špiček EU. Naopak se bude jednat o ostřelování Donbasu.

Foto: Joint Forces Operation, Reuters

Granátem poškozená školka ve Stanycji Luhanské

Článek

„Spuštění sankcí je otázkou politické shody. Tuto diskuzi zatím nezačínáme,“ uvedl unijní úředník, který nechtěl být jmenován, ke schůzce, jež začíná ve 12:30.

Hlavním tématem by měly být výsledky jednání německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Zahraniční

Jednat se bude také o přestřelkách na Donbasu. Separatisté uvedli, že od čtvrtečního rána čelili silnému ostřelování ze strany ukrajinských sil. Pod palbou se ocitlo více než deset měst a obcí po celé linii fronty od Mariupolu u Azovského moře až po samozvanou Luhanskou lidovou republiku.

Palba probíhala od půl šesté do půl desáté a vypáleno bylo na 70 granátů z minometů včetně velkorážných, které měly být staženy od fronty, a stovka granátů z granátometů. Střílelo se i z velkorážných kulometů.

Separatisté přiznali, že palbu opětovali. Ukrajinska Pravda informuje, že jeden jejich granát dopadl do areálu školky v Stanycji Luhanské, kde byly děti. Zranění utrpěli dva civilisté a jeden voják. Ukrajinské velení uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 29 případů porušení příměří a separatisté pálili z minometů ráží 82 a 120 mm.

Ukrajina v rámci manévrů Metel-2022 (Metelice) cvičí i na Donbasu za použití protitankových střel NLAW, Javelin a tureckých dronů Bayraktar.

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Evropa

Představitel EU k situaci uvedl: „Pečlivě sledujeme ostřelování Donbasu, jsme si vědomi, že by mohlo jít o test, nebo by to mohlo být použito jako záminka.“

Rusko by mohlo chtít na základě ostřelování zasáhnout v oblastech kontrolovaných separatisty. Velitel separatistické milice Eduard Basurin už na konci ledna varoval, že v případě potřeby se obrátí na Moskvu s požadavkem o vojenskou pomoc.

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Evropa

Rusko by jako záminku mohlo použít potřebu ochránit své občany na Donbasu, protože mnohým z tamních obyvatel v posledních letech dalo vlastní pasy.

Ruští poslanci tento týden vyzvali ruského prezidenta, aby uznal obě lidové republiky separatistů.

Uznejme nezávislost separatistických republik na Donbasu, vyzvali Putina poslanci

Evropa

Varovná reakce Kremlu

Přestřelku komentoval i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov: „Během posledních 24 hodin jsme slyšeli zprávy, že si Rusko zachovává ohromný úderný potenciál na hranici (s Ukrajinou), ale nikdo, žádný představitel Západu nemluví o obrovském úderném potenciálu ukrajinské armády na linii dotyku (mezi ukrajinskými silami a separatisty na Donbasu). Ve spojení s provokativními akcemi, které zesílily poslední den, jde o velmi nebezpečnou situaci.“

Ocitoval také tvrzení separatistů, že první údery přišly z ukrajinské strany. Jasné to však není.

Zatímco situace na rusko-ukrajinské hranici je podle Peskova stabilní, na linii dotyku na Donbasu roste napětí. Podle mluvčího Kremlu může situace na Donbasu kdykoli přejít za hranici útoků testujících sílu nepřítele a může se tam „rozhořet nová válka v bezprostřední blízkosti naší hranice“. Peskov vyzval západní země, aby využily veškerý svůj vliv na Kyjevské vedení a zastavila se další eskalace napětí.

Peskov se vyhnul odpovědi na případnou ruskou reakci. „Pozorně to sledujeme. Uvidíme, jak se situace vyvine.“ Dodal, že Kreml neplánuje jednat s kyjevskou vládou.

Pokud Ukrajina zaútočí na separatisty, Rusko jim přijde na pomoc

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám