Hlavní obsah

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Washington/Berlín
Aktualizováno

Napětí okolo Ukrajiny neklesá. Nejmenovaný americký diplomat uvedl, že Rusko se nejen nestahuje, ale přesunulo k hranici dalších 7000 vojáků. Separatisté na Donbasu obvinili ukrajinské síly z minometné palby. V Německu přistála další americká letadla.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják s protitankovým systémem NLAW

Článek

Rusko v posledních dnech k ukrajinské hranici vyslalo dalších 7000 mužů, ačkoliv tvrdí, že se stahuje, uvedl podle agentury AP vysoce postavený americký diplomat. Svá tvrzení nepodložil žádnými důkazy a o záležitosti hovořil pod podmínkou anonymity.

Informace o odchodu ruských vojsk podle něj nejsou pravdivé, ve velmi podobném duchu se ve čtvrtek vyjádřili také představitelé zpravodajských služeb Británie nebo Estonska.

Rusko podle USA šíří v médiích zprávy, které může využít jako záminku k útoku

Evropa

Rusko shromažďuje u ukrajinských hranic početná vojska, západní odhady hovoří o více než 150 000 mužů. Stanice CNN na základě satelitních snímků upozornila na výstavbu nové silnice a pontonového mostu přes řeku v Bělorusku pouhých pár kilometrů od ukrajinských hranic.

Návrat některých jednotek do kasáren z oblasti u hranic Ukrajiny oznámila Moskva na začátku týdne s tím, že jejich cvičení už končilo. Ve středu pak ministerstvo obrany prohlásilo, že se stahují nejen jednotky ze Západního vojenského okruhu (ZVO), jejichž část cvičí v Bělorusku, ale i Jižního vojenského okruhu (JVO) včetně těch vyslaných na Krym. Ve středu resort zveřejnil video, které má údajné stahování ruských jednotek od Ukrajiny prokazovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko stahuje své vojáky ze základen u ukrajinských hranicVideo: Reuters

„Vojenský vlak s technikou jednotek tankového vojska ZVO (Západního vojenského okruhu) odjel do místa stálého nasazení po skončení plánovaného cvičení,” uvádí se v prohlášení ruského ministerstva obrany. Podle něj budou tanky a další obrněná vozidla přepraveny po železnici „na vzdálenost přibližně tisíc kilometrů”.

Podle sdělení JVO opustilo Krym po Kerčském mostě deset vojenských kolon. Trasa části konvojů měřila 500 kilometrů, uvedla armáda. Kam přesně budou jednotky přesunuty, obrana neuvedla.

Minometná palba na Donbasu

Proruští separatisté na východě Ukrajiny obvinili ukrajinskou armádu, že ve čtvrtek brzy ráno ostřelovala devět oblastí pod jejich kontrolou z minometů, čímž porušila minské dohody, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na Společné kontrolní a koordinační středisko (JCCC).

Střílelo se podél celé fronty. Pod palbou se ocitly obce Kominternovo, Oktjabr, Novolaspa a Petrovskoje na území samozvané Doněcké lidové republiky, přičemž poslední leží ve směru na Mariupol, a Zolote-5, Sokolniki, Veselenkoje a Nižne Lozovoje na území sousední Luhanské lidové republiky. Později - mezi 8:24 a 9:32 - byla ostřelována i Horlivka a vesnice Signalnoje.

Podle sdělení separatistů vypálily ukrajinské síly mezi 5:32 a 7:42 celkem 67 minometných granátů a devadesát granátů z granátometů. Ostřelování bylo vedeno z minometů ráže 120 a 82 milimetrů, protitankových granátometů SPG-9, automatických granátometů AGS-17 a velkorážního kulometu, uvedla agentura TASS. Velkorážné minomety měly být na základě minských dohod staženy od fronty.

Ukrajinska Pravda naopak informuje o palbě separatistů na Stanycju Luhanskou, kde jeden granát dopadl do mateřské školky, kde už byly děti. Zraněni byli dva civilisté a polovina obce je bez proudu. Civilisté byli evakuováni. Separatisté palbu přiznali, šlo podle nich o odvetu za předchozí ostřelování.

Rusko se nestahuje, vojáky dál posílá k Ukrajině, tvrdí Blinken

Evropa

Zmírnit napětí na rusko-ukrajinské hranici diplomatickou cestou se ve čtvrtek pokusí americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která podle agentury AP oznámila cestu do Německa. V Mnichově se má setkat s německým kancléřem Olafem Scholzem a také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Americká letadla posilují východní křídlo NATO

Na německé letecké základně Spangdahlem přistály ve středu nejmodernější americké stíhačky F-35, uvedla americká stanice CNN. Letouny z 34. stíhací perutě ze základny Hill v americkém Utahu posílí východní křídlo Severoatlantické aliance.

V pondělí dorazilo do polského Lasku osm letounů F-15E z 336. stíhací perutě ze Severní Karolíny. Na základnu v Ramsteinu v Německu přiletělo z Británie šest letounů KC-135 určených pro doplňování paliva za letu a transport.

Zapojení amerických stíhaček a pilotů je důkazem solidarity v NATO, uvedl velitel amerického letectva v Evropě a Africe generál Jeffrey Harrigian.

Polsko se připravuje na nápor uprchlíků z Ukrajiny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám