Hlavní obsah

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Separatisté z neuznané Doněcké lidové republiky (DNR) tvrdí, že ukrajinský generální štáb dokončil plán útoku na jimi ovládanou oblast. Jeden z velitelů lidové milice doněckých separatistů Eduard Basurin podle agentury TASS řekl, že má právo se obrátit na Rusko o vojenskou pomoc.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Eduard Basurin z velení lidové milice samozvané Doněcké lidové republiky

Článek

Basurin uvedl, že si DNR vyhrazuje právo obrátit se na Rusko s žádostí o vojenskou pomoc, bude-li Západ dál dodávat Kyjevu zbraně.

„Vyzýváme západní země a mezinárodní organizace financující ukrajinskou agresi proti Donbasu, aby zastavily dodávky vražedných zbraní a přinutily Kyjev k plnění minských dohod. Pokud budou tyto dodávky pokračovat, vyhrazujeme si právo obrátit se na Ruskou federaci a další země s žádostí o vojenskou a vojensko-technickou pomoc,“ řekl.

Vzniká ukrajinsko-polsko-britská aliance proti Putinovi

Zahraniční

Basurin poznamenal, že pokračují dodávky zbraní ze Západu, jichž na Ukrajinu dorazilo na 200 tun. Mezi nimi má být i 300 protitankových raket javelin.

O dodávce 300 raket javelin v třetí 79tunové dodávce zbraní informoval list The New York Post s odvoláním na americké velvyslanectví v Kyjevě. Javeliny se dají používat nejen proti tankům a dalším obrněným vozidlům, ale i proti bunkrům a opevněním. Střelu s odpalovacím zařízením unese jeden muž.

Předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v pondělí uvedl, že by Západ neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu a měly by se vyjednat jiné dohody.

Poslanci ze všech klubů v ruské dumě podle šéfa komunistů Gannadije Zjuganova podporují jeho návrh, aby zákonodárci požádali prezidenta Vladimira Putina o uznání nezávislosti DNR a sesterské Luhanské lidové republiky (LNR).

Separatisté na Donbasu dostávali moderní zbraně z Ruska

Evropa

Plán útoku

Basurin tvrdí, že Kyjev má hotový plán útoku na Donbas. „Podle zjištění naší rozvědky dokončil ukrajinský generální štáb plán útočné operace na Donbasu. O její přípravě jsme už dříve mluvili,“ uvedl a zmínil i další podrobnosti.

„Teto týden se má konat schůzka pod vedením náčelníka generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny generála Serhije Šaptala za účasti velitele operačních sil Ukrajiny generála Oleksandra Pavljuka a velitelů operačně taktických skupin Sever a Východ, během které bude představen plán ukrajinské agrese,“ dodal Basurin.

„Agrese“, jejíž plán musí prý ještě schválit ukrajinská bezpečnostní rada, má být podle něj vedena proti „nezávislým republikám“, jak označil neuznané útvary Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku.

Jednání diplomacie Ruska a USA ve vyhrocené atmosféře

Evropa

Basurinova informace není nijak překvapující, vzhledem k dlouhodobým bojům na východě Ukrajiny by bylo divné, kdyby ukrajinské velení nemělo připravené různé plány operací na Donbasu.

Basurin také varoval, že do oblasti má být nově vyslána ukrajinská 14. samostatná mechanizovaná brigáda a upozornil, že podél linie dotyku nyní létá více ukrajinských dronů.

„Domníváme se, že velení operace se takto snaží provádět průzkum našich pozic v přední linii obrany v rámci upřesnění cílů a přípravy k palbě na ně,“ dodal Basurin podle agentury TASS.

Zmínil rovněž, že k výsadkové brigádě dislokované ve směru na Horlivku dorazily čtyři diverzní průzkumné skupiny, které byly vycvičené britskými instruktory pro boj v městské zástavbě. Jmenované síly jsou ale nižší než přes sto tisíc ruských vojáků přisunutých k hranici Ukrajiny.

Foto: Novinky

Rozmístění ruských jednotek v okolí Ukrajiny a na Krymu (mapa z konce ledna)

Ruský nacionalistický novinář a moderátor Dmitrij Kyseljov v neděli v pořadu Vesti bez důkazů uvedl, že ukrajinské dobrovolnické prapory nyní cvičí s ofenzivní výzbrojí, „aby dobyly Donbas, Krym a jižní oblasti Ruska, jako je Rostov na Donu a Kubáň“.

Už v pondělí mluvčí samozvané Luhanské lidové republiky Jan Leščenko varoval, že ukrajinské a západní tajné služby připravují mediální kampaň, „která má uvést v omyl mezinárodní společenství“ a obvinit samozvané republiky spolu s Ruskem z „agrese proti Kyjevu“.

CNN: Záminkou pro invazi na Ukrajinu mohou být falešné útoky Rusů na vlastní cíle

Evropa

Podle něj se už připravují scénáře příběhů o „válečných hrůzách“ s poselstvím, že jihovýchodní oblasti Ukrajiny musejí být „osvobozeny od ruského útlaku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám