Hlavní obsah

Karanténa běží dál, zůstaňte ve střehu, oznámil Britům Johnson

– Londýn

Karanténní režim v Británii podle očekávání zůstává bez zásadních změn poté, co premiér Boris Johnson po necelých sedmi týdnech restrikcí oznámil několik očekávaných novinek a vyzval obyvatele, aby „prozatím zůstali ve střehu”.

Foto: PA Video/Downing Street Pool, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson v projevu k občanům

Článek

Zaměstnanci továren či stavební dělníci by se podle něj měli začít vracet do práce, zatímco prezenční výuka na školách nebude obnovena dříve než v červnu. Johnson také avizoval nový výstražný systém pro více cílený boj proti nákaze, detaily strategie vláda předloží v pondělí.

"Teď není chvíle na to jednoduše omezení tento týden ukončit," uvedl Johnson v předem natočeném projevu vysílaném britskými televizními stanicemi. Bylo by prý "šílenstvím" odčinit dosavadní úspěchy v potlačení epidemie covidu-19 "umožněním druhého vrcholu". "Místo toho činíme opatrné první kroky v úpravě našich opatření," pokračoval ministerský předseda, který sám nemocí prošel.

Záletný britský epidemiolog skončil, porušoval opatření

Koronavirus

Mezi bezprostředními novinkami je jemná změna pokynů kolem práce obyvatel. "Pracujte z domova, pokud můžete, ale měli byste jít do práce, pakliže z domu pracovat nemůžete," vysvětlil Johnson. Zároveň nabádal pracující, aby se vyhýbali hromadné dopravě, pro zaměstnavatele prý vláda připravuje seznam zásad ohledně zabezpečení pracovišť.

Cvičení venku povoleno, restaurace dál uzavřeny

Britové jsou nadále vyzýváni, aby minimalizovali vycházení, Johnson ale podobně jako lídři regionálních vlád Walesu a Skotska oznámil uvolnění pravidel kolem aktivit na veřejných prostranstvích. Od středy prý bude povolené "neomezené cvičení" či opalování se v parku.

Stále také platí uzavírka restaurací, části obchodů a škol. U vzdělávacích zařízení by prý návrat k běžnému provozu mohl začít v červnu, konkrétně na základních školách.

Británie v souvislosti s koronavirem eviduje třikrát více zločinů vůči Asiatům

Koronavirus

Britská vláda chce nyní do boje proti covidu-19 nasadit výstražný systém provozovaný novým "Společným střediskem pro biologickou bezpečnost", který "nám řekne, jak tvrdí musíme být s preventivními opatřeními". Johnson dodal, že vláda nebude váhat s opětovným zpřísněním restrikcí, začne-li se znovu epidemiologická situace zhoršovat.

"Máme za sebou prvotní vrchol, ale nebezpečnější často bývá sestup z hory," vzkázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám