Hlavní obsah

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Brusel/Berlín/Londýn

Poté, co se opět vyhrotilo napětí mezi Evropskou unií (EU) a Británií ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky, začal britský premiér Boris Johnson ustupovat. Podle zdrojů agentury Reuters nabídl, že se dávky vakcíny vyrobené v nizozemské továrně Halix budou sdílet.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Právě o tyto dávky se rozhořel spor a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová pohrozila, že jejich vývoz do Británie zablokuje. V noci na úterý ji podpořila německá kancléřka Angela Merkelová.

Johnson sice v neděli mluvil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem i německou kancléřkou, ale tlak obou zemí na zablokování vývozu neustal.

„Podporuju předsedkyni Komise Ursulu von der Leyenovou,“ řekla v noci na úterý Merkelová, „máme potíže s AstraZenekou.“ Podobně se vyjádřil už v neděli francouzský ministr pro Evropu Clément Beaune: „Musí existovat strategie, aby Evropa postupovala rychleji a chránila své zájmy, vyráběla více, posilovala kontrakty a kontrolovala vývoz.“

EU blokuje dodávky vakcín AstraZeneca do Británie

Evropa

Von der Leyenová v sobotu zdůraznila, proč pohrozila zablokováním vývozu vakcín vyrobených v Nizozemsku do Británie: „Je to vzkaz pro AstraZeneku – než budete dodávat do dalších zemí, splníte své závazky vůči Evropě.“

Předtím předsedkyně Komise řekla, že EU „zvažuje všechny možnosti“ a je připravena zavést nouzovou kontrolu výroby a distribuce očkovacích látek podle článku 122 smlouvy EU, který umožňuje v případě nouze, kdy dojde „k vážným obtížím při dodávce určitých produktů“, převzít řízení firmy a kontrolovat distribuci produktů.

Představitelé EU uvedli, že by při povolení vývozu vakcín mohli „reagovat na vývoz do zemí, které mají neadekvátně vyšší procento naočkovaných“, a zablokovat ho. V EU připadá na sto lidí deset vyočkovaných dávek, v Británii 47.

Johnson tlumí emoce

Johnson se snažil během pondělí spor mírnit, když říkal: „V rozhovorech s partnery v EU jsem byl v posledních několika měsících ujišťován, že nechtějí vidět blokády. Myslím si, že to je velice důležité.“ Současně hledal i odpůrce tvrdého postupu v EU a našel ho v irském premiérovi Michalu Martinovi, který řekl že blokády by byly krokem zpět.

Proti blokádám jsou i předsedové vlád Belgie a Nizozemska, ovšem nizozemský premiér Mark Rutte vyzval ke krizovému jednání mezi Johnsonem, von der Leyenovou a AstraZenekou, protože zákaz vývozu by byl prohrou pro obě strany. Také přišel s ideou, aby Johnson souhlasil s odkloněním části vakcín v Halixu do EU. Zdroje deníku The Daily Mail sice k myšlence kompromisního dělení vakcín uvedly, že tomu „nic nenasvědčuje“, ale podle agentury Reuters kancelář premiéra Johnsona není proti.

Vývoz blokuje i Indie

Britský premiér, podle vyjádření citovaného listem, si krizi v EU uvědomuje: „Předchozí zkušenosti nás naučily, že když vlna epidemie zasáhne naše přátele, zaplaví naše břehy.“ Podle něj je nejlepší obranou právě očkování, aniž by však bylo jasné, zda v Británii nebo v EU.

Británie však vyslala do Indie lorda Listera, který má jednat s vládou v Dillí. Ta totiž zablokovala vývoz pěti milionů vyrobených dávek vakcíny v Indii do Británie.

USA poskytnou AstraZeneku jen sousedům, EU má smůlu

Amerika

K napětí přispívá i postoj USA. Ty sice vakcínu od AstraZeneky neschválily, přesto se tam vyrábí. Neumožní však tyto dávky vyvézt do EU, jen do sousedních zemí.

Britská páka

List The Daily Mail naznačil, že Británie má páku na EU - má jí být továrna North Yorkshiru, kde se vyrábějí nanolipidy klíčové pro výrobu vakcín od Pfizeru/ BioNTechu a Moderny. Pokud by je však zablokovala, přestaly by se tyto vakcíny v EU vyrábět, ale EU by je ani neexportovala, což by postihlo i Británii.

EU zdůraznila, že umožnila vyvézt 34 milionů dávek vakcín do 30 zemí, ale že Británie a USA nedodaly skoro nic. Do Británie přitom šlo devět milionů dávek

USA blokují dovoz desítek milionů vakcín AstraZeneca do Evropy

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám